Mediafax.biz Exclusiv

RBS Bank: O strategie pe cinci ani nu face nici cât hârtia pe care e scrisă

RBS Bank: O strategie pe cinci ani nu face nici cât hârtia pe care e scrisă

Autor: Liviu Chiru

04.03.2011, 11:17 62

El a creionatatunci un plan pe doi ani, orizontul maxim pe care a îndrăznit săfacă un exerciţiu de prognoză, iar 2010 a fost un an dedicat înprimul rând analizelor de piaţă, dar şi proprieiafaceri.

În absenţa unor investiţii importante, bancaa făcut economii, iar asta s-a văzut în profit: câştigul a urcatanul trecut la 150 de milioane de lei (36 mil. euro), pesteaşteptări.Cel maiprobabil întreg profitul va fi capitalizat, pentru a susţineinvestiţiile planificate anul acesta.

"Suntem pe locul 13 după active.Nu putem fi BCR sau BRD (liderii pieţei bancare - n. red.), dartrebuie să ne diferenţiem şi singura variantă pe care o văd estecalitatea serviciilor. Nu vom deschide 300 de unităţi, dar vom fimai buni pe internet banking sau mobile banking", a spus Gabriels,53 de ani, într-un interviu acordat ZF.

Britanicii de la RBS au intrat pepiaţa locală în 2008, prin preluarea subsidiarei grupului ABN Amro,în cadrul unui deal internaţional. În toamna aceluiaşi an a fostderulat un proces de rebranding, însă în 2009 RBS a încercat săvândă operaţiunile din România, în cadrul unui plan dereorganizare, după ce înregistrase pierderi masive în2008.

După doi ani în care afacerile aumers inerţial, Gabriels spune că o marte parte din cheltuieli vormerge anul acesta pentru a întări poziţia brandului RBS pepiaţă.După analizeledin 2010, RBS ţinteşte companiile de talie mare, dar şi clienţiiindividuali cu venituri mari. Banca are deja o cotă de penetrare de30% pe segmentul companiilor din top 600, potrivit propriilorestimări.

Pe fondul investiţiilor mai mari, şeful RBSspune că anul acesta profitul ar putea să fie mai mic decât în 2010cu până la 20 de milioane de lei, ceea ce nu ar fi însă o vesteatât de rea.

Chiar dacă se declară optimist în privinţaevoluţiei economiei, Gabriels rămâne totuşi prudent."Vom avea tot un plan pe doiani.Dacă faci ostrategie pe cinci ani, nu valorează nici cât hârtia pe care escrisă.Piaţaeste prea imprevizibilă, se pot întâmpla multe."

Avem credite de 250 mil. euroînregistrate la Amsterdam

Calitatea bună a portofoliului decredite este cheia profitului mare de anul trecut. Banca a obţinutun raport ROE (rentabilitatea capitalurilor) de 20%, un nivelridicat chiar şi pentru un an bun. Cheltuielile cu provizioanele aufost însă foarte mici, în condiţiile în care doar puţin peste 2%din credite sunt încadrate în categoriile "îndoielnic" şi"pierdere", faţă de o medie de 16% la nivelul pieţei, spuneGabriels.

El afirmă că RBS nu a scos dinbilanţul propriu creditele cu probleme, aşa cum au făcut alţijucători, ci dimpotrivă, expunerile mari faţă de clienţiiimportanţi sunt înregistrate în străinătate.

"Putem să ţinem în bilanţul localcredite de cel mult 37-38 de milioane de euro, iar restul esteînregistrat în afară.Sunt puţine deal-uri mari şi nu se justifică să aducemcapital suplimentar." Reglementă rile BNR limitează valoareaexpunerii faţă de un singur client la cel mult 25% din capitalurileproprii.

"Avem credite de 250 de milioanede euro înregistrate la Amsterdam, care sunt acordate unor clienţidin România. Lucrăm şi la alte deal-uri pe care nu vom putea să leacomodăm în bilanţul local şi le vom înregistra înafară."

El spune că preferă totuşi săpăstreze cât se poate de mult în bilanţul local, pentru ca şiprofitul să fie înregistrat la Bucureşti.

Creaţi 10.000 de locuri de muncăşi atunci oamenii vor avea din nou încredere

Economia nu îşi poate reveni câtăvreme oamenii nu au încredere să consume, iar pentru asta statultrebuie să utilizeze miliardele de euro pe care le are ladispoziţie din fondurile europene şi să finanţeze investiţii mari.Companiile exportatoare merg bine, dar cu o contribuţie de 30% dinProdusul Intern Brut, ele nu pot trage în sus întreagaeconomie.

"Este nevoie de schimbare dementalitate.Estenevoie de investiţii, să folosiţi fondurile europene şi să faceţilocuri de muncă pentru ca oamenii să iasă din depresie. Dacă aţiface infrastructură şi aţi angaja 10.000 de oameni, lucrurile s-armişca", spune Gabriels.

Îmbunătăţirea stării economiei nu va venipeste noapte, iar anii următori vor aduce suişuri şi coborâşuri,pentru că la nivel mondial sunt multe incertitudini.

Totuşi, România a tras mai puţin de 2miliarde de euro din totalul de 20 de miliarde de euro, cât arealocat din fondurile structurale în perioada 2007-2013, astfel căexistă surse de finanţare.

"În orice companie este bine să faci uneorităieri de costuri şi ajustări, dar după aceasta trebuie să găseştiun model de creştere a veniturilor, pentru că trebuie să tedezvolţi."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO