Mediafax.biz Exclusiv

RCS&RDS s-a împrumutat şi în Ungaria

RCS&RDS s-a împrumutat şi în Ungaria

Autor: Adrian Seceleanu

19.07.2011, 19:19 1443

GrupulRCS&RDS, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii telecomdin Europa Centrală şi de Est, controlat de omul de afaceri dinOradea Zoltan Teszari, a contractat anul trecut un împrumut decâteva milioane de euro de la un operator de servicii de cablu dinUngaria, potrivit datelor din presa maghiară şi raportărilor de pebursa din Budapesta.

Împrumutul a fost acordat de companiaTvNetWork, un furnizor de servicii de comunicaţii care şi-a vândutîn prima parte a anului trecut toate reţelele de comunicaţii şibaza de clienţi, în mai multe tranzacţii cu o valoare cumulată depeste 4 milioane de euro.

"Cea mai mare parte a acestei sume a fostîmprumutată către compania Digi (RCS&RDS - n. red.)", conformdatelor din raportul anual al companiei TvNetWork. În acestecondiţii, cele mai mari venituri obţinute de companie sunt cele dindobânzile plătite de RCS&RDS pentru împrumut. Compania nuprecizează care este valoarea împrumutului şi ce dobândă plăteşteoperatorul RCS&RDS.

Vânzarea reţelelor de telecom şia bazei de clienţi a dus la o scădere a veniturilor de la aproape13 mil. euro în 2009 la aproximativ 5,5 mil. euro în 2010, conformdatelor publicate de bursa de la Budapesta.

RCS&RDS mai are 23,46% dincompania TvNetWork, potrivit datelor de la bursă. Compania urmeazăsă fie delistată.

Compania românească RCS&RDS,controlată de omul de afaceri Zoltan Teszari din Oradea, avea înluna mai din 2011 o cotă de 12,2% din piaţa de servicii de internetfix de mare viteză din Ungaria, potrivit unor date publicate înpremieră de autoritatea de reglementare în comunicaţii dinBudapesta (NMHH).

Românii de la RCS&RDS au acaparat şi7,4% din piaţa de telefonie fixă din Ungaria. Pe acest segment însăliderii de necontestat sunt nemţii de la Deutsche Telekom, cu ocotă de 63,2%, conform datelor pe luna mai ale arbitrului telecomdin Ungaria.

Pe piaţa de servicii TV, unde cele mairecente date sunt din aprilie 2011, românii de la RCS&RDS suntnumărul doi pe piaţă, după UPC, cu o cotă de aproape 27% şi peste700.000 de clienţi.

Veniturile RCS&RDS pentruanul 2010 sunt estimate la aproximativ 411 mil. euro. Cel mai mareoperator de telecom controlat de un român a reuşit să obţină de laun grup de bănci în prima parte a acestui an două împrumuturi învaloare cumulată de 368 de milioane de dolari (206 mil. dolari şi125 mil. euro), pentru a-şi plăti o parte din datoriile anterioareşi pentru a avea bani de investiţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO