Mediafax.biz Exclusiv

Rehau şi-a redus afacerile cu 9% în primele nouă luni

Rehau şi-a redus afacerile cu 9% în primele nouă luni

Autor: Andreea Neferu

11.10.2011, 18:40 109

"Reducerea de 9% (a vânzărilor în primele nouă luni faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut - n.red.) a fost cauzată de scăderea în continuare a pieţei construcţiilor rezidenţiale, în ciuda faptului că piaţa pe infrastructură şi construcţii industriale s-a menţinut la un nivel constant", a declarat Emil Pop, directorul general al Rehau Polymer.

Rehau Polymer estimează pentru întreg anul 2011 afaceri în scădere cu circa 10%, de la aproximativ 213,5 milioane de lei (51,9 milioane de euro la cursul mediu BNR din 2010 de 4,1099 lei/euro) în 2010, astfel că anul acesta businessul companiei s-ar putea ridica la 46,7 milioane de euro, potrivit calculelor ZF.

"Din păcate estimările noastre indică o scădere de 10% în termeni de cifră de afaceri şi o scădere mai pronunţată în termeni de rentabilitate, pe fondul scăderii pieţei construcţiilor, dar şi al derulării sub estimări a proiectelor de infrastructură", a declarat Pop.

Rehau Polymer a consemnat anul trecut un profit net de 5,2 milioane de lei (1,3 milioane de euro).

Directorul companiei prognozează că o revenire a pieţei construcţiilor, care în primele trei trimestre ale anului s-a aflat pe minus comparativ cu 2010, ar putea surveni spre mijlocul anului 2012.

În opinia sa, anunţul privind plecarea finlandezilor de la Nokia din România, precum şi seceta din ultima perioadă ar putea avea un impact important asupra economiei româneşti.

"Din observaţiile mele, în România industria şi agricultura au mers bine (exceptând în continuare construcţiile) până de curând, când anunţul privind relocarea fabricii Nokia şi seceta a început să ne creeze probleme în ambele domenii", a arătat Pop.

Cele mai importante proiecte în care compania Rehau Polymer este implicată sunt contractele de furnizare de diferite materiale de construcţii pentru principalele lucrări de infrastructură din ţară, pre cum construcţia autostrăzii Medgidia-Constanţa, a centurii municipiului Constanţa, reabilitarea drumului naţional 79 Arad-Oradea, precum şi alte lucrări de reabilitare de căi ferate pe Coridorul 4 paneuropean.

În 2009, Rehau s-a reorientat către domeniul energiilor regenerabile, prin vânzarea de pompe de căldură, sisteme bazate pe geotermie şi sisteme solare, strategia de dezvoltare pe termen lung fiind de poziţionare a companiei ca ofertant de soluţii bazate pe astfel de energii.

"În domeniul energiilor regenerabile am făcut investiţii serioase în personal tehnic şi de vânzări, iar rezultatele sunt mulţumitoare.Avem o creştere bună şi perspective interesante pentru viitor", a spus Pop.

Compania Rehau, care activează pe piaţa românească din 1996, a închis anul trecut fabrica de ţevi din plastic de la Cisnădie, după ce a investit începând din 2003 circa 10 milioane de euro în dezvoltarea unităţii.

În prezent, Rehau nu ia în considerare posibilitatea deschiderii unei noi fabrici, iar produsele pe care le comercializează sunt procurate de la cele aproximativ 40 de fabrici Rehau din alte ţări, precum şi de la alţii furnizori de subsisteme.

Rehau deţine o cotă de piaţă de 26-27% pe segmentul de ferestre, de circa 7% în sectorul instalaţiilor şi de 7% pe segmentul de inginerie civilă şi infrastructură, potrivit estimărilor de la începutul anului ale companiei.

Rehau Polymer, specializată în prelucrarea polimerilor, produce materiale pentru construcţii, industrie, precum şi componente auto.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO