Mediafax.biz Exclusiv

Retailerii ţin sub cheie bugetele de investiţii de anul viitor, dar anunţă o avalanşă de magazine în decembrie

Retailerii ţin sub cheie bugetele de investiţii de anul viitor, dar anunţă o avalanşă de magazine în decembrie

Autor: Cristina Roşca

14.12.2010, 18:57 10

Dacă în urmă cu doi ani, când consumul creşteacu două cifre, marile reţele comunicau informaţii privindextinderea aproape lunar, în prezent prognozele de buget suntsubiecte aproape tabu.

În luna decembrie unii dintre cei mai mariretaileri au anunţat deschiderea a 14 magazine, potrivit datelorcentralizate de ZF. Jucătorii din comerţul modern continuă săinvestească în extindere, chiar şi în perioadă de criză cândjucătorii din comerţul tradiţional tragobloanele.

Se poate observa însă că în ultima lună dinacest an toate deschiderile sunt reprezentate de magazine cu formatmai mic. Astfel, Carrefour deschide trei supermarketuri din lanţulCarrefour Market, în Târgovişte, Cluj şi Bucureşti. Metro opteazăpentru deschiderea a două magazine Metro Punct, în Buzău şiTârgovişte. Magazinele Metro Punct au suprafeţe cuprinse între1.000 şi 3.000 de metri pătraţi, de câteva ori mai mici decâtspaţiile cash&carry clasice. Alţi jucători care şi-au anunţatplanurile din decembrie sunt Billa, care deschide al treileamagazin din Galaţi, şi Minimax Discount, care vine cu patru noimagazine (Carei, Ploieşti, Cluj-Napoca şi SânnicolauMare).

Trei dintre retailerii care şi-au anunţatplanurile pentru decembrie deschid la Târgovişte, un oraş cu opopulaţie mai mică de 100.000 delocuitori.

În judeţul Dâmboviţa, a cărui reşedinţă dejudeţ este oraşul Târgovişte, nu există niciun hipermarket şiniciun magazin de tip cash& carry, potrivit unei analize aMEMRB, care încadrează însă lanţul Kaufland la categoriadiscounteri.

Lupta se dă însă între discounteri, toţi ceişase - Plus, MiniMax Discount, Penny Market, Penny Market XXL,Kaufland şi Profi - fiind prezenţi în judeţul Dâmboviţa, al 16-leacel mai populat judeţ din România, cu peste 535.000 delocuitori.

Acest judeţ este unul dintre cele mai săracedin Muntenia, cu un salariu mediu net la nivelul lunii septembriede 1.015 lei, cu circa 25% sub medianaţională.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels