Mediafax.biz Exclusiv

Rohan predă ştafeta la Carpatcement pe un ton pesimist: economia mai scade cu 0,5-1% şi anul viitor

Autor: Andreea Neferu

18.11.2010, 18:24 24

Existăincertitudine politică, lipsă de bani, dar şi de decizie", adeclarat Rohan, supranumit "tatăl cimentului", motivând astfel dece România nu îşi va putea reveni din punct de vedere economic nicianul viitor.

Economia României a scăzut cu 7,1% în 2009faţă de anul precedent, iar în acest an cele mai recente prognozeindică un declin de până la 2%.

Cu toate acestea, notele optimiste pentru 2011s-au înmulţit, astfel că mai mulţi analişti prognozează o creştereeconomică între 0,2% şi chiar 2% anulviitor.

Rohan, 65 de ani, care de la 1 ianuarie 2011va preda operaţiunile Carpatcement către actualul director generaladjunct al companiei Florian Aldea, a mai spus că piaţa cimentuluidin România va reveni la nivelurile atinse înainte de criză abiapeste zece ani.

Vânzările companiei au coborât în primele treitrimestre ale anului cu 12% în valoare şi cu 10-11% în volum,potrivit reprezentantului companiei, care a mai spus că preţulcimentului comercializat de Carpatcement a scăzut cu circa 5-6% în2010 comparativ cu anul precedent. La final de mandat, Rohan acriticat şi faptul că statul nu abordează cetăţenii de rând caposibili creditori. "Nu înţeleg de ce autorităţile române nu seîmprumută de la populaţie, pentru că sunt foarte mulţi oameni careau economii şi care în mod cert ar alege să le investească întitluri de stat", potrivit lui Rohan, care conduce un business cu1.200 de angajaţi.

Bugetul de investiţii prognozat dereprezentanţii companiei pentru anul viitor va atinge un nivelsimilar cu cel din 2010, de aproximativ 8 milioane deeuro.

"Realizăm doar investiţiile absolut necesare,iar cele de dezvoltare au fost puţin amânate." Una dintrepriorităţile pentru următoarea perioadă ale lui Florian Aldea, celcare îi va succede lui Rohan în funcţie, este dezvoltareadiviziilor de beton şi agregate, care în prezent generează circa10% din cifra de afaceri totală a grupului peRomânia.

"Nu exclud nici posibilitatea ca în următorii2-3 ani cele trei companii controlate de HeidelbergCement înRomânia (Carpatcement Holding, Carpat Beton şi Carpat Agregate - n.red.) să fuzioneze într-o singură companie. Dacă vom mai gestiona oa patra fabrică (de ciment - n. red.) sau nu, depinde numai depiaţă", a mai spus Aldea.

Compania produce ciment în prezent în celetrei fabrici situate la Bicaz, Deva şiFieni.

Carpatcement Holding a înregistrat anul trecuto cifră de afaceri de 884 mil. lei (209 mil. euro), în scădere cu19% faţă de 2008, în timp ce profitul brut a ajuns la 338 mil. lei(80 mil. euro), după o diminuare de 11%. Chiar dacă a fost primulan de scădere a businessului HeidelbergCement pe piaţa locală,marja brută s-a menţinut la un nivel ridicat, de38%.

Pentru 2010, conducerea companiei estimează undeclin total al cifrei de afaceri de 10%, în condiţiile în carepentru întreaga piaţă a cimentului din România Rohan prognozează oscădere de 10-15% în volum anul acesta.

Principalii competitori ai Carpatcement pepiaţa locală a cimentului sunt francezii de la Lafarge şielveţienii de la Holcim, cele trei companii având în perioada deboom imobiliar un rulaj cumulat de peste un miliard de euro anualşi printre cele mai mari marje de profit dinindustrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO