Mediafax.biz Exclusiv

Salariile managerilor POSDRU, scăzute de la 10.000 la 500 de euro

Autor: Adelina Mihai

27.03.2012, 20:41 2684

"Pentru cheltuielile cu personalul implicat în implementarea proiectului se aplică următoarele reguli: totalitatea costurilor bugetare la capitolul resursă umană, maximum 49% din valoarea totală a proiectului, din care: total costuri management proiect, maximum 15% din valoarea totală a proiectului; total costuri Alte Resurse Umane, maximum 34% din valoarea totală a proiectului", se arată în art. 9 din propunerea de modificare a Ordinului nr. 1117/2170 din 17 august 2010. Propunerile de modificare a acestui ordin au fost elaborate de Ministerul Muncii în colaborare cu Ministerul Finanţelor.

Chiar ministrul afacerilor europene Leonard Orban atrăgea recent atenţia într-un interviu acordat ZF despre faptul că ponderea salariilor în proiectele POSDRU ajungea "pånă la 70- 80% din valoarea unui proiect, ceea ce nu poate fi acceptat".

El admitea totuşi că măsurile de "corecţie" a criteriilor de eligibilitate în cadrul proiectelor nu vor putea avea efecte asupra contractelor deja semnate.

Adică asupra a peste 2.000 de proiecte aflate deja în implementare, care au o valoare totală de aproape 3,5 miliarde de euro.

Cu alte cuvinte, la un proiect cu o valoare maximă de 500.000 euro, valoarea maximă a proiectelor care pot fi câştigate pe liniile de finanţare care urmează să fie lansate anul acesta, cheltuielile cu salariile echipei de management ar însemna - plafonate la valoarea de 15% din proiect - un fond de 75.000 euro.

Având în vedere că suma de 75.000 de euro reprezintă cheltuiala brută a angajatorului cu salariile (deci se scad taxele şi impozitele angajatului şi ale angajatorului plătite către stat), rezultă că toată echipa de management a unui proiect POSDRU cu o valoare de 500.000 de euro care se desfăşoară pe o perioadă de doi ani va primi salarii în cuantum total de 1.562 de euro net pe lună.

O echipă de management dintr-un proiect POSDRU este alcătuită, cel puţin, dintr-un manager de proiect, un responsabil financiar şi un jurist (cerinţe prevăzute în ghidul solicitantului). De regulă, pe lângă aceste poziţii, din managementul unui astfel de proiect mai făcea parte şi un expert monitorizare, care se ocupa de toată birocraţia presupusă de un program POSDRU (din această funcţie, el urmăreşte întocmirea rapoartelor pentru fiecare activitate derulată în cadrul proiectului).

În prezent, salariul net al unui manager de proiect POSDRU începe de la 1.000 - 1.500 de euro net şi poate ajunge până la peste 10.000 de euro net pe lună (în cazul în care managerii de proiect muncesc opt ore pe zi numai pentru acest proiect, pentru care remuneraţia maximă prevăzută în ghidul solicitantului este de 250 de lei brut/oră). Acesta a fost şi motivul pentru care mulţi funcţionari din autoritatea de management a POSDRU au migrat spre mediul privat, în proiecte finanţate din POSDRU, trecând de la salarii de 250 - 300 de euro net pe lună la salarii de 2.000 - 3.000 de euro net pe lună. Chiar dacă vor fi plafonate la 34% din valoarea proiectului, nici salariile angajaţilor cu funcţii de execuţie nu vor avea o soartă mai bună. Spre exemplu, în cadrul unui proiect POSDRU cu o valoare de 500.000 de euro, câştigat pe o linie de finanţare care are ca scop formarea profesională continuă (domeniul major de intervenţie 2.3, din axa prioritară 2), beneficiarul are ca ţintă organizarea cursurilor de calificare şi recalificare pentru 1.400 de angajaţi. Având în vedere că grupa de cursanţi nu poate avea mai mult de 14 persoane (atât prevede legislaţia pentru orele susţinute în cadrul cursurilor acreditate de CNFPA, consiliul naţional destinat formării adulţilor), rezultă că beneficiarul proiectului trebuie să formeze 100 de grupe de participanţi cărora să le asigure cursuri de 6 ore pe zi, timp de 3 luni, cu aproximativ 13 grupe în paralel într-o singură lună.

"Dacă limitează cheltuiala salarială cu alte resurse umane (adică toţi salariaţii, mai puţin cei din echipa de management) la 34% din total buget înseamnă că pentru un proiect de 500.000 de euro, desfăşurat pe o perioadă de 24 de luni, ai la dispoziţie doar 7.000 de euro/lună pentru profesori (net+taxe plătite de angajat şi angajator+impozit salarii). Acest lucru înseamnă 3.500 de euro net/lună pentru toţi profesorii de la 13 grupe, timp de 6 ore/zi", spune un beneficiar al POSDRU.

Comisia Europeană a întrerupt la începutul anului plăţile către POSDRU, program prin care România are la dispoziţie 4,25 mld.euro până în 2013, din cauza unor probleme depistate în 2010 în raportul de audit şi neremediate. Întreruperea plăţilor a dus la demisia şefei autorităţii de management care coordona programul. Din 2008 şi până în prezent în conturile beneficiarilor de proiecte finanţate prin acest program au intrat aproximativ 200 mil. euro, aceştia fiind "banii curaţi" din rambursările de la Comisia Europeană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO