Mediafax.biz Exclusiv

Schuldt, Cargill: Impozitarea inversă, aplicată doar la sursă, adică la fermier, va avea un efect drastic: piaţa neagră va ajunge la zero

Autor: Ioana Mihai

15.02.2011, 15:32 46

Estimările din piaţă arată că în prezentcomerţul la negru sau "agricultura de şanţ", cum mai este numit,reprezintă între 40 şi 50% din valoarea producţiei agricolecomercializate.

În ceea ce priveşte situaţia TVA, un altsubiect de nemulţumire pentru comercianţi, valoarea totală a TVAnerambursată se ridică la circa 300 de milioane de euro, potrivitAsociaţiei Comercianţilor de Produse Agricole.Printre cele mai mari companii din domeniu senumără Alfred Toepfer Intl, Bunge, Cargill, Nidera şiGlencore.

Cargill cumpără cereale de la 1.500 de fermieri,activitate care are partea leului în ceea ce face compania înRomânia. Are însă şi statut de vânzător, având în ofertă inputuriagricole, adică seminţe, pesticide şiîngrăşăminte.

"Lucrăm cu 500 de fermieri, însă ratele anuale decreştere în ultimii trei ani sunt de două cifre", spunereprezentantul companiei.

Totuşi, fermierii romăni folosesc puţin astfel deproduse, în comparaţie cu vecinii bulgari, care cheltuiesc mai multcu 30-50% pentru recolte. În Ungaria, banii investiţi decultivatori sunt şi mai mulţi, cu 60-70%, estimeazăSchuldt.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO