Mediafax.biz Exclusiv

Scumpirea uleiului se vede în afacerile Cargill: creştere de 70% în S1

Scumpirea uleiului se vede în afacerile Cargill: creştere de 70% în T1

Autor: Gabriel Razi

23.11.2011, 19:15 261

"Avansul este explicabil prin creşterea pe care România a înregistrat-o în această perioadă, prin prisma unui an agricol favorabil şi recoltelor bune înregistrate", a explicat Adela Vladuţoiu, director general al Cargill Oils, fără să precizeze dacă evoluţia businessului a venit din volumele mai mari vândute sau ca urmare a majorărilor de preţ.

Cu toate acestea, potrivit datelor companiei de cercetare de piaţă Gfk, preţul uleiului a crescut în primele şase luni ale acestui an cu până la 40%, în timp ce volumele vândute pe piaţa internă s-au redus în acelaşi interval cu 2%.

Rulajele din România ale diviziei de ulei ale americanilor de la Cargill sunt de zece ori mai mici decât cele venite din trading-ul cu cereale.Acest business este însă mult mai vizibil pentru publicul larg datorită brandurilor din portofoliu.

Cargill Oils produce ulei pe piaţa locală sub mărcilee Untdelemn de la Bunica, Olpo şi 3 Flori.

Cu ochii spre afacerile din 2008

Cifra de afaceri a Cargill Oils va ajunge până la sfârşitul acestui an la 68,4 milioane de euro dacă producătorul va avea şi în semestrul al doilea rulaje similare cu cele din prima jumătate a anului.Această creştere ar reprezenta un plus de 20% faţă de 2010 şi va fi un prim pas făcut de producătorul de ulei către afacerile pe care le avea în 2008.

Americanii de la Cargill au încheiat anul 2008 cu afaceri de 69 de milioane de euro.

În 2009 businessul a coborât însă cu o treime, la 45,4 milioane de euro, pentru ca anul trecut să fie încheiat cu o cifră de afaceri de 57,3 milioane de euro, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor (MF).

"Criza financiară globală a avut un impact asupra fiecărei societăţi, în fiecare sector, în fiecareţară. A generat câţiva ani problematici în România, însă până acum am reuşit să depăşim criza fără a afecta structura resurselor umane." Datele pe care Cargill Oils le raportează în fiecare an la Ministerul Finanţelor arată că în intervalul 2008-2010 numărul mediu al angajaţilor din companie s-a redus cu 130, o treime din total.

La sfârşitul lui 2010 pe statele de plată ale producătorului de ulei erau circa 280 de oameni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO