Mediafax.biz Exclusiv

Şeful GSK lasă România pentru Franţa, după aproape doi ani de mandat

Autor: Ioana David

21.11.2010, 17:53 23

"Această divizie (primary care - n.red.) reprezintă aproapejumătate din businessul din Franţa, ceea ce pentru mine, ca lider,înseamnă o provocare imensă.Experienţa dinRomânia a fost o oportunitate fantastică de a învăţa", a spusPatrick Desbiens. Potrivit informaţiilor de pe site-ul grupului,GSK are o cifră de afaceri anuală de peste 1,2 miliarde de euro înFranţa.

Reprezentanţii GSK au spus că vor anunţa noul director generalpentru România în perioada următoare.

Desbiens, 43 de ani, a preluat conducerea diviziei din Româniaîn ianuarie 2009 şi timp de aproape doi ani a condus un business depeste 270 mil. euro (în 2009), adică divizia farmaceutică a GSK şiEuropharm Distribuţie. Din noua poziţie va fi responsabil înprincipal de implementarea unui nou model de business înFranţa.

În2009, după preluarea mandatului, Desbiens a anunţat că GSK are învedere exporturi de 300 mil. euro la fabrica de la Europharm pecare compania o deţine la Braşov. Într-un interviu acordat ZF înluna august 2010, el spunea că estimează o creştere de 330% aexporturilor anul acesta comparativ cu 2009 pe fondul demarăriiproducţiei unor noi medicamente, dar că planurile de export ca şialte proiecte sunt sub semnul întrebării, pe fondul noilorreglementări din industrie.

Potrivit informaţiilor de la Registrul Comerţului, Europharm SAa înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 405 mil. lei (95,9mil. euro), nivel de patru ori mai mare comparativ cu cel din 2008,de 82 mil. lei (22,5 mil. euro).

Nusunt disponibile alte date legate de exporturi.

Desbiens a fost recrutat de GSK în 1996 în Canada, în funcţia decorporate communication manager, iar apoi a fost numit în diferitefuncţii de managament în cadrul departamentelor de marketing şivânzări şi a condus regiunea Quebec.

Desbiens i-a urmat în funcţie lui David Lechleiter, care a avutun mandat de doi ani în poziţia de vicepreşedinte şi directorgeneral al GSK România. În momentul plecării din România,Lechleiter a fost numit vicepreşedinte vaccinuri şi operaţiunicomerciale în cadrul GSK Franţa. Predecesorul lui Lechleiter a fostRoberto Musneci, care a avut un mandat în intervalul 2001-2006, iarulterior a intrat în consultanţă, fiind asociat în cadrul Şerban& Musneci Associates.

Potrivit datelor Cegedim România, GSK a avut în intervaluloctombrie 2009-septembrie 2010 vânzări de 581,3 mil. lei (138 mil.euro) şi o cotă de piaţă de 6,1% (la nivel PPP - Pharmacy PurchasePrice), ceea ce clasează compania pe locul cinci în topulgeneral.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO