Mediafax.biz Exclusiv

Şeful pe energie al General Electric: Pentru noi dezvoltarea este legată de geologie. Suntem acolo unde sunt resursele

Şeful pe energie al General Electric: Pentru noi dezvoltarea este legată de geologie. Suntem acolo unde sunt resursele

Autor: Roxana Petrescu

15.11.2010, 18:04 18

Şeful GE Energya mai venit în România în 2008, iar săptămâna trecută, după ovizită în Moscova, a revenit la Bucureşti pentru a lua pulsulafacerii sale şi pentru a se întâlni cu clienţi vechi şi cuposibili viitori parteneri.

În intervalulde timp scurs de la ultima sa vizită în România, GE Energy s-atransformat într-unul dintre cei mai importanţi furnizori deechipamente pentru proiectele energetice noi care au prins conturpe piaţa locală. Astfel americanii au câştigat contractul pentrulivrarea turbinelor pentru centrala nouă pe gaze în valoare dejumătate de miliard de euro pe care Petrom o construieşte la Brazişi sunt şi furnizorii de "mori de vânt" pentru parcul eolian de 1,1miliarde de euro pe care cehii de la CEZ îl ridică în două comunedobrogene, Fântânele şi Cogealac.

Deşi alteproiecte majore pe partea de producţie de electricitate nu au maifost anunţate, majoritatea fiind ori blocate ori abandonate, şefulGE Energy spune că modul în care americanii privesc piaţa locală nus-a schimbat în 2010 faţă de 2008.

"Piaţa dinRomânia este parte a pieţei globale. Criza i-a afectat pe toţi şiimplicit a afectat şi afacerile din România, dar parti cularitateaafacerilor cu energie este că proiectele şi implicit clienţii şiparteneriatele sunt pe termen lung. Pot să spun că pentru noiperspectiva din care privim piaţa din România nu s-a schimbatcomparativ cu 2008. Avem mulţi clienţi internaţionali care fie suntdeja aici sau care urmează să vină. Este firesc să ne urmămclienţii", spune Krenicki.

Potrivitacestuia, chiar dacă investitorii nu mai au acelaşi curaj când vinevorba de proiecte noi, modernizări tot sunt obligaţi săfacă.

"Chiar dacăachiziţiile de echipamente noi sunt mai puţine, companiile vorcontinuă să aibă nevoie de modernizarea sau retehnologizareaechipamentelor existente. Aşa că pot spune că afacerea noastră aicieste ca o căsnicie.

Suntem aici înpermanenţă, şi la bine şi la rău.

Avantajulnostru este că suntem foarte diversificaţi. Suntem prezenţi pepiaţa de regenerabile, petrol, gaze - dacă un lucru se schimbă înpiaţă, şi mixul nostru de produse şi servicii se schimbă", spunereprezentantul GE Energy.

Bogăţiile din adâncuricontează

"Căsnicia" cuRomânia a General Electric face sens din mai multe puncte devedere.

Trecând deincoerenţa decizională a factorului politic, de care Krenickiaminteşte, dar pe care nu o comentează, două lucruri sunt foarteconcrete: dimensiunea pieţei şi resursele. În afară de asta,regiuni din România au devenit extrem de cunoscute la niveleuropean ţinând cont de potenţialul eolian ridicat care a adus peplan local mai toate numele din "lumea bună" a energiei. În acestsens, fostul director general al Transelectrica Adrian Băicuşispunea recent că poţi întreba orice european unde este Bucureştiulşi s-ar putea să nu ştie, dar de Dobrogea toată lumea aauzit.

"Pot să spun căpentru noi perspectiva din care privim piaţa din România nu s-aschimbat comparativ cu 2008. Avem mulţi clienţi internaţionali carefie sunt deja aici sau care urmează să vină. Este firesc să neurmăm clienţii. Chiar dacă achiziţiile de echipamente noi sunt maipuţine, companiile vor continuă să aibă nevoie de modernizarea sauretehno logizarea echipamentelor existente", a declarat JohnKrenicki preşedintele şi CEO-ul GE Energy.

Un strop declaritate

Dincolo depotenţialul pe partea de energii regenerabile, România este unproducător important de petrol şi gaze, asigurându-şi mai bine dejumătate din necesarul de hidrocarburi din activităţile deexplorare şi producţie interne. Mai mult, poziţia geograficăreprezintă un avantaj când vine vorba de marile proiecte deinterconectare aşa cum este cazul Nabucco, South Stream sau mairecent AGRI. Totodată, Marea Neagră a început să atragă giganţipetrolieri care sunt curioşi să vadă care este potenţialul depetrol şi gaze al acestei zone.

"România este oţară mare, cu mulţi locuitori şi mai ales cu resurse energetice.Este o ţară cu perspective bune pentru viitor. Pentru noi,dezvoltarea este foarte mult legată de geologie. Trebuie să fimacolo unde sunt resursele. Polonia, Rusia, România, ţările caspicesunt ţări care au resurse unde vrem să ne dezvoltăm", a spusKrenicki.

ReprezentantulGE Energy nu a precizat dacă această dezvoltare în România ar puteainclude pe termen lung şi unităţi de producţielocale.

"Fabricile deechipamente eoliene şi solare vor fi localizate în pieţele mari.Oricum, cele mai multe locuri de muncă nu sunt create de o fabricăîn mod direct, ci indirect prin serviciile necesare în jurul uneiastfel de investiţii.

România creşteacum, dar cred că ar fi necesară mai multă claritate în actul deguvernare.

Suntemoptimişti şi oricum deciziile guvernului sunt dincolo de controlulnostru", spune reprezentantul GE Energy.

De zece ori mai multe mori devânt

Krenicki spunecă faţă de situaţia înregistrată în urmă cu cinci ani, poate celmai mare avânt l-au luat energiile regenerabile.

"Comparativ cusituaţia de acum cinci ani, businessul cu energie regenerabilă estede zece ori mai mare. Dacă în 2005 vindeam o turbină, acum vindemzece. Dezvoltarea energiilor regenerabile depinde în primul rând desprijinul politicilor guvernamentale. Dacă va fi promovatăextinderea lor, sectorul va creşte", spune reprezentantul GEEnergy. Energia verde are nevoie de suportul guvernelor pentru căacest tip de proiecte necesită investiţii mult mai mari comparativcu sursele convenţionale de energie. În lipsa acestor scheme desprijin, nimeni nu ar mai ridica parcuri eoliene sau proiectesolare din simplul motiv că recuperarea investiţiei s-ar facefoarte greu.

Pe partea deprovocări majore ale sistemului energetic, factorul politicintervine din nou. "Primul lucru este faptul că piaţa este legatăde economie. Cum merge una, aşa va evolua şi cealaltă. Al doilealucru este legat de lipsa unei viziuni clare asupra modului în careguvernele vor decide abordarea unor probleme globale cum ar filupta cu emisiile de carbon sau promovarea eficienţei energetice.Al treilea lucru este nivelul de protecţionism foarte ridicat alstatelor. Abordarea în acest moment este de a concentra producţiala nivel local pentru asigurarea locurilor de muncă însă acest modde a privi lucrurile va genera costuri mult mai mari", a conchisreprezentantul GE Energy.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO