Mediafax.biz Exclusiv

Siderurgia, între reduceri masive de personal şi majorări de salarii cu 50% în recesiune

Siderurgia, între reduceri masive de personal şi majorări de salarii cu 50% în recesiune

Autor: Adrian Cojocar

24.06.2011, 12:02 458

Pe de altăparte, în ultimii patru ani cele mai mari 10 companii siderurgiceau renunţat la o treime din angajaţi, respectiv de la un nivel decirca 30.000 în anul 2007 la puţin peste 20.000 anul trecut,tendinţa din ultimul deceniu fiind de modernizare a combinatelorcare necesită mai puţină forţă de muncă, dar mai binepregătită.

De exemplu, salariaţii grupuluirus TMK, care deţine pe plan local două combinate, la Slatina şiReşiţa, au beneficiat în această perioadă de creşteri salariale depeste 50%. Dacă în 2009 un angajat de la producătorul de ţevi TMKArtrom Slatina (ART) avea în medie un salariu net de 1.654 de lei,anul acesta salariul mediu net în companie a ajuns la 2.549 de lei(circa 600 de euro). De asemenea, salariile angajaţilorcombinatului siderurgic TMK Reşiţa au crescut cu 53,7% în acelaşiinterval şi au ajuns în prezent la un nivel mediu de 2.278 de lei(540 de euro).

Majorările salariale vin încontextul în care afacerile combinatului din Reşiţa sunt aşteptatesă se majoreze anul acesta la o valoare de trei ori mai mare decâtîn 2009, respectiv 866 mil. lei (206 mil. euro), iar cele aleArtrom ar urma să urce cu 90% în acelaşi interval.

Pe de altă parte, când afacerilecelor două combinate au scăzut cu peste 30% în 2009 reprezentanţiigrupului TMK spun că nu au umblat la salariileangajaţilor.

"Creşterea a fost generată deaplicarea în diverse etape a prevederilor contractului colectiv demuncă sau a negocierilor anuale de salarii. De asemenea, pe fondulacţiunilor de instruire profesională internă, în ultimii patru anis-a schimbat semnificativ structura calificării personalului atâtla nivelul studiilor medii, cât şi la nivelul studiilor superioare,ceea ce a dus la încadrarea în trepte de salarizare mai bune pentruanumite categorii de salariaţi", a declarat Adrian Popescu,directorul general al diviziei pe Europa a grupului TMK.

Un alt combinat deţinut de grupulrus Mechel, respectiv combinatul de oţeluri speciale MechelTârgovişte (COS), şi-a prevăzut pentru acest an cheltuieli cusalariile şi indemnizaţiile pe angajat mai mari cu 48% faţă de anul2009, respectiv o valoare de 2.602 lei/salariat, faţă de 1.747 delei cu doi ani în urmă. Numărul salariaţilor din combinat s-a redusînsă în această perioadă cu 26%, la 2192 de muncitori.

În primul trimestru din acest anafacerile Mechel Târgovişte s-au cifrat la aproape 250 de milioanede lei (60 de milioane de euro), nivel de peste două ori mairidicat decât în aceeaşi perioadă din 2009.

Printre motivele invocate de specialiştii înHR pentru aceste creşteri se numără şi faptul că în combinate suntsindicate puternice.

"Pe segmentul industriei grele creşterilesalariale procentuale au fost mai mari decât în alte sectoare, lafel şi pe total industrie faţă de celelalte ramuri economice, darîn acest sector au fost şi cele mai multe disponibilizări. Să nuuităm că a crescut şi salariul minim pe economie, iar cele maimulte procente din cheltuielile salariale ale unui combinat suntcele cu lucrătorii şi procentele de creştere la nivel de producţiesunt importante", spune Oana Datki, country manager al Consulteam,care reprezintă pe piaţa locală Mercer, una dintre companiile carerealizează anual studii salariale.

Nu toate combinatele siderurgice au aplicatcreşteri spectaculoase ale salariilor.

De exemplu, producătorul de sârmă MechelCâmpia Turzii (INSI) a crescut cheltuielile salariale pe angajat cu15% în 2010, dar acestea vor coborâ uşor în 2011, potrivitproiecţiilor de buget din acest an.

Miliardarul indian Lanksi Mittal a majoratsalariile din cele cinci combinate pe care le deţine în România cucirca 8%-10% în ultimii doi ani, potrivit liderilor de sindicat.Mittal controlează circa jumătate din siderurgia românească şi celmai mare combinat din ţară, cel de la Galaţi.

Cam toate combinatele româneşti din grupulArcelorMittal au beneficiat de majorări salariale la debutul anuluide circa 8%, care a fost singura majorare salarială din ultimiiani. La combinatul din Galaţi salariile au fost majorate ultimadată cu 9,5% în aprilie 2008", a precizat Gheorghe Tibor, liderulsindicatului Solidaritatea din cadrul ArcelorMittalGalaţi.

Potrivit lui, un siderurgist de la Galaţicâştigă în prezent în medie circa 1.275 de lei/lună, iar unmuncitor TESA are un salariu de aproximativ 1.600 de lei/lună. Dela preluarea combinatului de la Galaţi în anul 2001 grupul Mittal adeschis aproape în fiecare an câte o schemă de plecări voluntare,pe fondul cărora numărul salariaţilor sa redus cu circa 1.000-2.000pe an.

Dacă la privatizare în combinatul gălăţeanlucrau circa 27.600 de muncitori, până la finalul acestui an vormai rămâne doar 8.300 de angajaţi.

Principalul scop al disponibilizărilor estecreşterea productivităţii, care se află cu mult sub nivelul celeimedii înregistrate la nivelul ţărilor vestice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO