Mediafax.biz Exclusiv

Simbolurile societăţii de consum americane se „listează“ astăzi şi la Bucureşti. Cum le vor primi investitorii locali?

Simbolurile societăţii de consum americane se „listează“ astăzi şi la Bucureşti. Cum le vor primi investitorii locali?

Autor: Roxana Pricop, Andrei Chirileasa

17.04.2012, 19:56 367

Titlurile celor cinci companii americane au fost aduse la tranzacţionare pe ATS, sistemul alternativ de tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti, de către casa locală de brokeraj Tradeville direct de pe bursele americane NYSE şi NASDAQ, unde sunt listate cele cinci companii.

Acţiunile americane se tranzacţionează la Bucureşti în lei, în intervalul orar 16:30-18:30, adică în cele două ore cât programul bursei de la Bucureşti se suprapune cu cel al burselor americane.

Capul de afiş sunt acţiunile producătorului de telefoane inteligente şi tablete Apple, care vor fi şi cele mai scumpe acţiuni tranzacţionate la Bucureşti. Titlurile Apple debutează pe bursa de la Bucureşti după ce au scăzut cinci zile consecutiv, de la maximul istoric de 643 de dolari până la 580 de dolari.

Cea mai puternică scădere s-a înregistrat luni, când acţiunile au pierdut peste 4%. Ieri şi-au mai revenit, urcând la 590 de dolari. La acest preţ, o acţiune Apple ar fi cotată la Bucureşti la aproape 2.000 de lei. Apple este cea mai valoroasă companie din lume, cu o capitalizare bursieră de peste 550 de miliarde de dolari.

Nici celelalte patru acţiuni ame ricane nu sunt ieftine, preţul lor variind între 29,5 lei (Bank of America- BAC) şi 404 lei pentru o acţiune VISA, în condiţiile în care cel mai mic pachet de acţiuni ce poate fi cumpărat la Fondul Proprietatea costă 56 de lei (100 de acţiuni), iar la Petrom, cea mai valoroasă companie românească, costă 195 de lei (500 de acţiuni).

Rămâne de văzut în ce măsură vor trece micii investitorii români, pentru că lor li se adresează aceste acţiuni, peste aspectul legat de preţ şi vor vedea în companiile americane oportunităţi viabile de plasament.

"Acţiunile Apple au crescut foarte mult în ultimii ani, le consider supraevaluate şi cred că suntem acum într-un balon ce stă să se spargă, aşa cum s-a întâmplat mai demult cu acţiunile Yahoo!. Nu vreau să investesc într-un măr deja copt, vreau ca bursa să aducă un măr verde care să se coacă aici la Bucureşti. Poate aş investi în acţiunile Bank of America, dar nu am luat încă o decizie în acest sens", a spus Mihai P., investitor cu un portofoliu de circa 200.000 de euro în acţiuni româneşti.

Un alt investitor, Ştefan Tomuţă, cu un portofoliu de acţiuni româneşti în valoare de câteva mii de euro, spune că nu deţine suficiente informaţii cu privire la cele cinci companii americane, astfel că nu se poate pronunţa încă dacă va cumpăra sau nu.

Miza din spatele aducerii acestor acţiuni americane este creşterea vizibilităţii bursei în rândul micilor investitori, care sunt consumatori ai popularelor produse americane (telefoane, băuturi, procesoare, carduri). În România sunt peste 300.000 de utilizatori de iPhone şi dacă cel puţin 1% dintre aceştia ar cumpăra acţiuni Apple, ar însemna pentru bursa de la Bucureşti dublarea bazei de investitori activi, de la circa 4.000 la 7.000, o realizare extrem de im portantă pentru o piaţă ignorată de micii investitori. Micii investitori trebuie însă să fie conştienţi că achiziţia unei acţiuni Apple, Coca-Cola sau Intel este mult mai complexă şi mai riscantă decât achiziţia produsului în sine, pentru că pot pierde bani dacă preţul acţiunilor scade. Ei trebuie să fie atenţi la ceea ce se întâmplă pe bursele americane, unde sunt listate cele cinci companii şi unde acestea emit rapoarte zilnice sau săptămânale cu informaţii ce pot influenţa evoluţia preţului acţiu nilor.

Mai mult, pentru că acţiunile se tranzacţionează la Bucureşti în lei, investitorii trebuie să ştie că o apreciere a leului în raport cu dolarul american, valuta în care sunt denominate acţiunile, va influenţa negativ preţul acţiunii, în timp ce o depreciere a leului va influenţa pozitiv preţul acţiunii. Indirect, o achiziţie a unei acţiuni americane este un pariu pe un dolar puternic în comparaţie cu leul.

Investitorii trebuie să ia în calcul şi spreadul de 2% pe care market-makerul îl va afişa între cotaţiile de vânzare şi de cumpărare. Cu alte cuvinte, în momentul în care un investitor cumpără o acţiune, el o poate vinde la un preţ cu 2% mai mic, iar luând în calcul şi comisioanele de tranzacţionare, el pierde din start aproape 3%. Astfel, pentru a vinde acţiunea pe profit este nevoie ca preţul să urce cu cel puţin 3%.

De asemenea, investitorii nu trebuie să se lase influenţaţi de per formanţa trecută a acţiunilor, ci să se documenteze cât mai mult cu privire la rezultatele financiare şi la strategiile de dezvoltare pe termen lung ale companiilor. Primul iPhone a fost lansat în Ro mânia 2007 şi de atunci preţul acţiunilor Apple a crescut cu peste 540%.

Analiştii Tradeville sunt de părere că interesul de care se bucură gigantul Apple este justificat în contextul distribuirii de dividende din rezerva imensă, de peste 100 mld. dolari, al dinamicii rezultatelor din ultimii ani, al reputaţiei privind inovarea.

Acţiunile Bank of America au o volatilitate mare a preţului, ceea ce poate stârni interesul celor cu apetit de risc foarte ridicat. Acţiunile Visa prezintă un potenţial de creştere important prin prisma migrării către moneda electronică, mai cred analiştii Tradeville, în timp ce acţiunile Coca-Cola par a fi sub evaluate în comparaţie cu media segmentului de sector relevant (Pepsico Inc. şi Dr. Pepper Snapple Group).

"Acţiunile Apple au potenţial de creştere pe termen mediu şi lung, din prisma menţinerii marjelor de profit, a popularităţii brandului, a inovaţiei şi a calităţii produselor. Pe termen scurt, există riscul unor corecţii negative", a completat analistul Adrian Danciu de la Broker Cluj.

Marcel Murgoci, director de tranzacţionare la societatea de brokeraj Estinvest, a atras atenţia că investiţia în acţiuni americane presupune eforturi mai mari de documentare şi infomare din partea investitorilor comparativ cu investiţia în acţiunile româneşti.

"Principalul motiv pentru care un investitor ar trebui să cumpere acţiuni Apple sau la o altă companie americană este pentru profit, să o poată vinde mai scump, şi doar în plan secundar să fie atras de succesul acestor produse", a conchis brokerul.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO