Mediafax.biz Exclusiv

Statul ar putea ajunge să vândă pe Bursă 45% din Rompetrol Rafinare dacă pierde procesul cu kazahii

Statul ar putea ajunge să vândă pe Bursă 45% din Rompetrol Rafinare dacă pierde procesul cu kazahii

Autor: Roxana Pricop

28.06.2011, 17:34 928

Vestea că Tribunalul Constanţa a decis că majorarea de capital,prin care o parte din datoriile kazahilor de la Rompetrol faţă destat au fost transformate în acţiuni Rompetrol Rafinare -Petromidia, este legală a alimentat un avans de aproape 15% alacţiunilor RRC în deschiderea şedinţei de tranzacţionare de ieri.Decizia nu este definitivă, iar Ministerul Finanţelor are ladispoziţie 15 zile pentru a formula recurs. În proces, statul afost reprezentat de consilierii juridici ai Ministerului Finanţelorşi ANAF, iar Rompetrol de NNDKP (Nestor) şi Ţucă Zbârcea şiAsociaţii.

"Deşi probabil va dura mai mult de un anpână la pronunţarea unei decizii finale, investitorii au perceputca pozitivă această informaţie pentru că prin convertireadatoriilor în capital va creşte solvabilitatea patrimonială aemitentului, care se va putea finanţa mai uşor de la bănci. Pentrustatul român este o veste proastă pentru că înseamnă că va trebuisă găsească altă metodă de a-şi încasa datoriile decât prinrăscumpărarea obligaţiunilor de către acţionarul majoritar alRompetrolcompania kazahă KazMunaiGaz. O soluţie ar fi vânzareapachetului pe Bursă", a spus Adrian Danciu, analist în cadrulsocietăţii de brokeraj Borker Cluj Miza procesului este de 516 mil.euro, respectiv valoarea obligaţiunilor pe care Rompetrol Rafinarenu le-a răscumpărat de la statul român, ci le-a convertit înacţiuni.

Obligaţiunile erau convertibile în acţiuni,însă Ministerul Finanţelor susţine că ele puteau fi răscumpăratesau convertite doar în totalitate, în timp ce kazahii aurăscumpărat o parte din obligaţiuni (54 mil. euro) şi le-auconvertit pe restul. În cazul în care toate obligaţiunile ar fifost convertite în acţiuni, statul ar fi redevenit acţionarmajoritar. Statul a primit anul trecut circa 45% din acţiunilePetromidia.

La preţul de ieri de pe Bursă de 0,0698 leipentru o acţiune RRC, statul ar putea încasa 666 milioane de lei(158 mil.euro) pentru pachetul de 45% din companie, jumătate dinsuma de 1,299 miliarde de lei pe care ar încaso dacă este luat încalcul preţul de 0,118 lei la cât s-a făcut conversiaobligaţiunilor în acţiuni RRC. Alături de suma mai mică de bani, unimpediment în derularea unei oferte de vânzare pe Bursă esteprocesul de delistare a companiei, în prezent suspendat, dar care aînceput încă din primăvara anului trecut. Mai mult, compania estepe pierderi în ultimii trei ani.

"Cred că statul român ar trebui să adopte ostrategie utilitaristă în ceea ce priveşte datoriile RompetrolRafinare: să forţeze ca rafinăria să rămână pe Bursă şi să facăofertă publică pentru pachetul de acţiuni pe care îl deţine, aşacum se întâmplă în prezent cu producătorul de aluminiu Alro, ocompanie cu un free float aproape inexistent la Bursă, dar careacum rede vine o poveste după ce acţionarul majoritar, grupulVimetco, a decis să deruleze o ofertă secundară de vânzare de 20%din companie", a conchis Mihai Căruntu, şef al departamentuluiCercetare Piaţă de Capital din BCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO