Mediafax.biz Exclusiv

Tarom, trafic în creştere cu 25%

Autor: Andreea Neferu

20.01.2011, 18:39 19

"Am terminat 2010 pe pierderi, probabil la felde mari ca acelea din 2009", a declarat Ruxandra Brutaru,directorul general al Tarom, într-o discuţie cu ZF. Ulterior,reprezentanţ ii companiei aeriene de stat au explicat însă pentruZF că nu au definitivat încă estimările privind rezultatelefinanciare pentru anul trecut.

"Anul 2010 nu este încă închis din punctul devedere contabil, astfel că nu avem o situaţie financiarădefinitivă.Vom face publice aceste informaţii în curând, imediat cevom avea toate datele disponibile", au răspuns reprezentanţ iiTarom.

Tarom a finalizat anul 2009 cu pierderi de55,8 milioane de euro, cele mai mari pierderi consemnate în ultimuldeceniu, şi o cifră de afaceri de 193 de milioane deeuro.

Pe de altă parte, în ultima variantărectificată a bugetului companiei de stat, publicată săptămânaaceasta şi care ar urma să fie aprobată de Guvern, profitul Taromeste stabilit la 53 mil.lei (12,5 mil. euro) în 2010.Reprezentanţii companiei şi ai Ministerului Transportului nu auclarificat ieri până la închiderea ediţiei informaţiile legate depierderile companiei în 2010.

Ultimele raportări financiare ale Taromdatează din primul semestru al anului trecut, când operatorulaerian înregistrase o cifră de afaceri de circa 420 milioane de lei(100 milioane de euro), însă valoarea profitului sau a pierderii nua fost precizată.

În ultimii ani Tarom a pierdut cotă de piaţăîn favoarea jucătorilor low-cost, astfel că de la o cotă de piaţăde circa 33% în 2005 a ajuns la 19-20% în 2009, potrivitestimărilor realizate de ZF.

Pe de altă parte, în poziţia de cei mai maricompetitori ai Tarom au ajuns companiile low-cost Blue Air şi WizzAir, care au atins cote de piaţă aproape similare cu cea aTarom.

Cotele de piaţă se referă la numărul depasageri transportaţ i, având în vedere că Tarom a fost lider învaloare în 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO