Mediafax.biz Exclusiv

Tender vrea să investească 300-400 mil.euro în agricultură, în Africa, pentru producţia de biodisel

Autor: Adrian Cojocar

18.05.2011, 13:45 305

"Vrem săfacem agricultură tehnică, cultivarea arbustului de petrol din alecărui seminţe se face un ulei care se rafinează şi rezultăbiodieselul. Ţinta pentru cultura arbustului este de un milion dehectare. Până astăzi avem 130.000 de hectare concesionate pe 99 deani de-a lungul fluviului Senegal", a spus Tender.

El aadăugat că va începe în această lună cultivarea unei suprafeţe de1.000 de hectare.

"Este unproiect-pilot. Primul an este să învăţăm şi suntem în continuare înperioada de concesionare de teren", a precizat Tender.

Îndomeniul agricol, omul de afaceri are cele mai mari proiecte deinvestiţii, estimate la 300-400 de milioane de euro şi care seîntind pe o durată de 10 ani.

Potrivitlui Tender, producătorii de carburanţi tradiţionali sunt obligaţisă includă în proporţie de 5% biocarburanţi, iar acest procentajeste de aşteptat să se majoreze la 20% în următorii ani, faptpentru care consideră că piaţa are un potenţial foarte mare înviitor. El mai spune că în mod normal ar putea să-şi vândă marfaîncă înainte de a o obţine, din cauza producţieilimitate.

Arbustulde petrol trăieşte 50 de ani şi ajunge la producţie maximă după 5-7ani de zile deşi începe să producă seminţe încă din primiiani.

"Sursele de biocarburanţi sunt limitate. Europa a luat decurând decizia de a limita suprafeţele pentru culturile debiocarburanţi. Sunt locuri cu potenţial mare de dezvoltare datfiind că au resurse naturale care nu au fost explorate şiexploatate şi este ultimul loc din lume cu o asemenea bogăţieneexplorată. Explorarea resurselor este un domeniu foarte importantşi actual pentru că resursele se formează în zeci şi sute demilioane de ani, dar se alege praful de ele foarte repede", explicăTender.

Afacerile grupului pe care-l controlează au scăzut cu 32%în 2009 şi cu 18% anul trecut, ajungând la 400 mil. lei (95 mil.euro).

Compania fanion a omului de afaceri este ProspecţiuniBucureşti, care în 2010 avea afaceri de 162,6 mil. lei şi un profitbrut de 1,5 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO