Mediafax.biz Exclusiv

Turcii de la Prolemn şi-au bugetat afaceri de 40 mil. euro. „Se simte o revigorare a pieţei“

Autor: Laurentiu Cotu

01.06.2011, 18:19 140

Prolemn aîncheiat primele patru luni din acest an cu o cifră de afaceri de55,4 mil. lei (circa 13 mil. euro), înregistrând o creştere de 16%faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

"În acest an vedem o revigorare apieţei locale, astfel că ne aşteptăm la o creştere semnificativă avânzărilor Prolemn la intern. Totodată, cererea pentru feţele deuşi Doorpan este în creştere. În ceea ce priveşte piaţa externă,2010 a fost un an mai bun în comparaţie cu anul anterior, semnalelefiind pozitive şi pentru 2011", a declarat Mustafa Rafi, şefuldepartamentului financiar al Prolemn.

Compania din Reghin a încheiatanul trecut cu vânzări totale de peste 158 mil. lei (circa 37,6mil. euro), rezultatele fiind apropiate de nivelul atins în anulprecedent. Reprezentanţii companiei spun că, politica de reducere acheltuielilor începută în 2010 a făcut ca produsul principalDoorpan (feţe de uşi) să fie fabricat la costuri maimici.

"Articolele propriicomercializate anul trecut au fost mai puţine ca sortimente, caurmare a închiderii în 2009 a secţiilor de produse masive, astfelcă afacerile Prolemn au stagnat în 2010. Pe de altă parte, anultrecut piaţa internă s-a situat la aceleaşi valori înregistrate în2009", a spus Mustafa Rafi. Decizia Prolemn de a renunţa în 2009 laproducţia de placaj a fost determinată de criza financiară, dupăcum au spus reprezentanţii companiei.

Până la finele acestui an,conducerea Prolemn intenţionează să termine o investiţie de 50-60mil. euro într-o linie de producţie a PAL-ului (plăci aglomeratefolosite în industria mobilei şi a construcţiilor), urmând ca apoisă fie instalată şi o linie de producţie MDF (placaj cu densitatemedie).

"Investiţia în noua facilitate deproducţie a PAL-ului continuă conform graficului. Prima etapă aproiectului necesită investiţii de 50-60 mil. euro, iar în lunadecembrie dorim să facem primele teste în fabrică."

Investiţia este susţinută în proporţie de40-50% din fonduri proprii, iar restul din credite bancare şileasing.

Capacitatea maximă zilnică a noii fabrici dePAL va fi de 2.000 de metri cubi. Oficialii Prolemn spun căinvestiţia va continua anul viitor prin punerea în funcţiune aliniei de producţie MDF (placaj cu densitate medie), proiect carenecesită încă aproximativ 40 mil. euro.

Totodată, investiţiile planificate vor ducela creşterea în 2013 a numărul de angajaţi Prolemn la 1.000 depersoane, dublu faţă de 2010, conform informaţiilor anterioarefurnizate de companie. În prezent, la Reghin, Prolemn produce înprincipal feţe de uşi, care merg aproape în totalitate laexport.

Exporturile româneşti de lemn trec anual deun miliard de euro şi sunt făcute în principal de jucători străini,care au investit sute de milioane de euro pe piaţa locală, iar acumîşi orientează producţia către destinaţii externe unde preţurilesunt cu 5-10% mai ridicate.

Cele mai mari exporturi sunt cele de lemnneprelucrat, astfel că în primele şase luni ale anului trecutexporturile de lemn au atins 305,8 mil. euro, în creştere cu 34%comparativ cu perioada similară din 2009.Separat de acestea, articolele rezultate dinprelucrarea lemnului (ca de exemplu PAL, MDF, diverse plăci) auatins 280 mil. euro la jumătatea anului trecut şi au avut un plusde peste 30%.

Cei mai mari jucători de pe piaţa localăsunt Kronospan, Egger, Holzindustrie Schweighofer sauProlemn.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO