Mediafax.biz Exclusiv

Un nou low-cost îşi anunţă intrarea pe piaţa locală: italienii de la Air Vallee

Autor: Andreea Neferu

08.01.2012, 19:11 1091

"Air Valee consideră că există o piaţă pentru zboruri din aeroporturile secundare italiene către România şi viceversa. Aceste noi curse sunt doar primele care au fost anunţate, vor urma şi altele în perioada următoare", a declarat Davide Strinna, country manager pentru România al italienilor de la Air Vallee.

În cursul anului 2012 compania intenţionează să deschidă propria bază de operaţiuni în România de pe aeroporturile din Bucureşti (Otopeni), Iaşi şi Constanţa. Air Valle va opera două zboruri săptămânale pe ruta Bucureşti-Parma şi respectiv trei pe Iaşi-Torino. Rezervările pentru cele două noi rute se pot face deja pe site-ul companiei italiene, preţul pornind de la 39 de euro pe segment, cu toate taxele incluse.

Air Vallee, operator low-cost înfiinţat în 1987, are baza operaţională la Parma, dar operează şi de pe aeroporturile din alte patru oraşe din Peninsulă: Torino, Rimini, Pescara şi Catania.

Intrarea unui nou operator low-cost în România vine în contextul în care o serie de companii aeriene străine au testat piaţa locală de-a lungul timpului, însă nu au reuşit să reziste decât cu puţine excepţii. Declanşarea crizei economice i-a scos de pe piaţă prima dată pe operatorii low-cost My Air şi Sky Europe, care sau confruntat cu mari probleme financiare. Un alt low-cost, easyJet a anunţat că din ianuarie anul acesta se va retrage de pe piaţa românească.

Ungurii de la Wizz Air au avut însă cea mai agresivă politică de extindere, care a asigurat creşterea companiei şi în timp de criză. De altfel, avioanele Wizz Air au transportat din şi înspre România 2,7 milioane de pasageri în 2011, cu 29% mai mult ca în anul anterior, potrivit oficialilor companiei. Pe piaţa aeriană low-cost mai operează compania cu capital românesc Blue Air, controlată de Nelu Iordache, care nu a făcut publice informaţii legate de numărul de pasageri şi veniturile pe anul trecut.

De asemenea, din România mai operează zboruri şi low-costul GermanWings, cu o prezenţă marginală însă prin zborurile doar spre Germania, dar şi Ryanair, cu zboruri doar de pe aeroportul din Constanţa, dar care la nivel european este unul dintre cei mai importanţi operatori aerieni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO