Mediafax.biz Exclusiv

Unde şi la ce preţuri sunt disponibile birouri în Piaţa Victoriei: 20.000 mp de spaţii stau goale în 13 clădiri

Unde şi la ce preţuri sunt disponibile birouri în Piaţa Victoriei: 20.000 mp de spaţii stau goale în 13 clădiri

Autor: Cristi Moga

29.11.2010, 18:07 38

Găsirea unui spaţiu de birouri în PiaţaVictoriei nu mai reprezintă o "misiune imposibilă" şi extrem decostisitoare, cum era în urmă cu doi-trei ani, după ce o serie decompanii s-au relocat din clădirile din zonă, în timp ce o partedintre clădirile noi dezvoltate nu şi-au ocupat încăspaţiile.

Potrivit unei analize ZF, bazate peinformaţiile furnizate de consultanţii imobiliari, în 13 dintrecele aproximativ 20 de clădiri din zona Pieţei Victoriei suntdisponibile spaţii cu o suprafaţă cumulată de 20.000 de metripătraţi, la chirii cuprinse între 15 şi 20 de euro/metrul pătrat,cu 20% mai mici decât în perioada anterioară crizei. Chiar maiieftine pot fi spaţiile din imobilele situate pe strada DoctorFelix, în timp ce proprietarii proiectului Metropolis de pe stradaIancu de Hunedoara solicită 20,5 de euro/metrulpătrat.

Plecările HP, Oracle şi Microsoft din EuropeHouse, a băncii Millennium dintr-o clădire de pe strada Dr.Felixsau iminenta plecare a Petrom din Bucharest Corpo rate Center de peBuzeşti au însemnat eliberarea unor spaţii de circa 10.000 de metripătraţi, potrivit consultanţilor de pe segmentul de birouri, întimp ce şi proiectele mai noi au încă spaţii disponibile, cum estecazul clădirilor Premium Point (1.400 mp), Metropolis BusinessCenter (1.240 mp) sau Victoria Center (400mp).

Pe lângă clădirile enumerate, spaţii de peste20.000 de metri pătraţi mai sunt disponibile şi în clădirea TowerCenter, care nu este ocupată din cauza unui litigiu întreproprietari, în timp ce în clădirea Crystal Tower, aflată în cursde finalizare, mai sunt disponibile spaţii cu o suprafaţă de 11.000de metri pătraţi, în condiţiile în care dezvoltatorii au semnatpână în prezent contracte pentru doar 30% din suprafaţa de 16.000de metri pătraţi a imobilului.

"Chiriaşii vor începe în următoarea perioadăsă îşi amenajeze spaţiile, iar clădirea va deveni funcţională la 1martie. Până în prezent sunt semnate contracte ferme pentru 30% dinspaţiile clădirii, Search Corporation urmând să ocupe un singuretaj (faţă de cinci anunţate anterior - n.red.)", a precizatMihaela Drăghici, directorul de relaţii publice al SearchCorporation.

10.000 de euro/lună, sediu pentru 40 deangajaţi

O serie de companii mari au "migrat" în ultimaperioadă din Piaţa Victoriei, dar chiriile din zonă rămân cele maimari din Capitală.

Astfel, pentru o firmă cu 30-40 de angajaţiînchirierea unui sediu în clădirile din zonă poate reprezenta uncost total de circa 10.000 de euro lunar. În clădirea AmericaHouse, cel mai mare şi scump imobil de birouri vândut în PiaţaVictoriei, este disponibil un spaţiu cu o suprafaţă de circa 350 demetri pătraţi pentru o chirie lunară de 20 de euro/metrulpătrat.

Dacă la acest cost se adaugă şi o taxă deadministrare de 5,5 euro/me trul pătrat şi cinci locuri de parcarecu 140 de euro lunar, costul total poate ajunge la 10.000 de eurolunar.

În 2009, potrivit unui studiu al firmei deconsultanţă imobiliară DTZ Echinox, costul mediu cu spaţiul debirouri alocat unui angajat din clădirile moderne din Bucureşti afost de 275 de euro lunar, în scădere cu 4% faţă de2008.

Principalii proprietari de birouri din zonăsunt compania franceză Ixis (proprietarul America House),Immofinanz (Bucharest Corporate Center), Premiumred (Premium Plazaşi Premium Point), Europolis (Europe House), dar şi grupuri bancareprecum Societe Generale şi Piraeus, care şi-au construit în PiaţaVictoriei propriile sedii.

Orange, BCR, Cosmote, Volksbank, Aviva sauGenerali completează lista de companii mari cu birouri în PiaţaVictoriei, dar spaţiile rămase neocupate aduc în fiecare anpierderi de aproximativ cinci milioane de euro proprietarilor dinzonă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO