Mediafax.biz Exclusiv

Vânzările Lafarge în România au crescut anul trecut cu 4%

Autor: Vlad Popescu

17.02.2012, 13:41 110

Volumul vânzărilor de ciment ale Lafarge în România a urcat cu 5,5% în 2011, însă profitul companiei pe piaţa românească s-a redus din cauza ajustării preţurilor şi creşterii costurilor pentru achiziţia de cox petrolier, se arată într-un raport al grupului francez.

Vânzările companiei în Europa Centrală şi de Est au urcat anul trecut cu 17%, datorită unor creşteri puternice în Polonia (26,9%) şi Rusia (45,9%).

Lafarge este prezent în România pe segmentul cimentului, cu ponderea cea mai mare în vânzări, dar şi al betoanelor şi agregatelor. Grupul a vândut anul trecut divizia de gips către Etex, care a preluat astfel si operaţiunile din România.

Lafarge, cel mai mare producător de ciment din lume, are în România 40 de situri industriale şi 1.000 de angajaţi, concurând cu HeidelbergCement (Germania) şi Holcim (Elveţia).

Lafarge a anunţat vineri că va dubla reducerile de costuri şi va scoate la vânzare mai multe active, pentru a-şi reduce datoriile, după ce a trecut în mod surprinzător pe pierdere în trimestrul al patrulea al anului trecut, transmite Bloomberg.

Grupul a înregistrat o pierdere netă de 3 milioane euro în ultimul trimestru din 2011, faţă de un profit net de 62 milioane euro în perioada corespunzătoare a anului anterior.

Media estimărilor analiştilor intervievaţi de Bloomberg indica un profit net de 258 milioane euro pentru companie în perioada analizată.

Profitul operaţional a crescut însă cu 3%, depăşind estimările, iar acţiunile companiei au urcat cu până la 4,5% vineri la Paris.

Veniturile Lafarge au crescut cu 5% în perioada analizată, la 3,81 miliarde euro.

Pe ansamblul anului trecut, profitul net al grupului a scăzut cu 28%, la 593 milioane euro, în timp ce vânzările au coborât uşor, cu 3%, la 15,28 miliarde euro.

Compania şi-a redus în 2011 datoria netă cu 14%, la 11,9 miliarde euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO