Mediafax.biz Exclusiv

Victimele accidentelor auto primesc anual zeci de milioane de lei de la asigurători pentru vătămări

Victimele accidentelor auto primesc anual zeci de milioane de lei de la asigurători pentru vătămări

Autor: Ciprian Botea

06.02.2011, 18:13 22

"Daunele nepatrimoniale au reprezentatanul trecut circa 6-7% din totalul despăgubirilor plătite pesegmentul RCA şi tendinţa este de creştere", spune CristianConstantinescu, preşedintele UNSAR.

Înprimele nouă luni ale anului trecut asigurătorii au plătit daune pesegmentul RCA în valoare de 1,22 miliarde de lei (290 mil. euro),potrivit celor mai recente date publicate de Comisia deSupraveghere a Asigurărilor.

Astfel, daunele nepatrimoniale ar urca la circa 20 de milioanede euro. Dacă ritmul se va păstra, totalul daunelor nepatrimonialepe 2010 ar putea să urce spre 25 de milioane de euro.

În2009, despăgubirile pentru vătămări corporale plătite de membriiUNSAR au însumat 34,7 milioane lei (8,2 mil. euro), ceea ceînseamnă 2,2% din totalul daunelor de 1,6 miliarde lei achitate pesegmentul RCA în acelaşi an.

Nuexistă informaţii privind volumul despăgubirilor pentru vătămăricorporale produse în urma accidentelor auto plătite de toatecompaniile de asigurări, dar cifrele UNSAR reflectă în mare măsurăsituaţia reală la nivelul întregii pieţe. Dintre cei 13 asigurătoriautorizaţi să vândă poliţe RCA, doar ABC Asigurări şi CityInsurance nu sunt membri ai UNSAR, dar cele două societăţiînregistrează mai puţin de 1% din totalul subscrierilor pe acesttip de asigurare.

Companiile de asigurări au ajuns să plătească şi despăgubiri desute de mii de euro, în condiţiile în care pretenţiile clienţilorajung în unele cazuri la câteva milioane de euro.

"Cea mai mare despăgubire încasată de un român a fost de 800.000de dolari, fiind achitată în 2008 de către o companie de asigură risuedeză pentru un accident care a avut loc în Polonia", a declaratLiviu Stoicescu, preşedintele Biroului Asigurătorilor deAutovehicule din România (BAAR).

Şicompaniile locale au început să plătească sume importante înultimii doi ani.

Astfel, doi asigurători de top au achitat anul trecut douădespăgubiri de 450.000 de euro, respectiv 300.000 euro (1,3 mil.lei) pentru daune materiale şi vătămări corporale.

Înprimul caz, două treimi din suma totală a fost plătită pentruvătămări corporale şi daune morale şi în plus judecătorii austabilit ca victima, care a suferit o fractură de coloană cuparalizia tuturor membrelor, să primească şi o rentă lunară de1.100 de euro.

Una dintre cele două companii are în prezent un dosar de daunăîn care rudele victimei unui accident de circulaţie cer despăgubiride 10 milioane de lei (2,35 mil. euro).

Deobicei, românii solicită doar despăgu biri pentru avariile produseautovehiculelor, astfel că în volumul plăţilor pentru daune moraleşi vătămări corporale este în continuare foarte mic comparativ cuţările dezvoltate din Europa de Vest.

Despăgubirile pentru vătămări corporale sunt achitate fie înurma unei înţelegeri amiabile între victimă şi compania de asigurări, fie în urma unei hotărâri judecătoreş ti în cazul în care celedouă părţi nu ajung la un acord comun.

Decele mai multe ori, dosarele ajung în instanţă deoarece clienţiisunt nemulţumiţi de sumele oferite de asigurători. Astfel, din cele675 plăţi efectuate în 2009 de către membrii UNSAR, 73% din cazuriau fost soluţionate în instanţă. În medie, valoarea daunelorplătite prin înţelegere amiabilă ajunge la 17% din suma cerută declient, în timp ce în instanţă ponderea urcă la 33%.

Unproces poate dura însă şi câţiva ani şi în plus jumătate din sumaprimită ajunge la avocat, spun asigurătorii.

ÎnRomânia, limita de despăgubire pentru vătămări corporale este de3,5 milioane de euro în acest an, urmând ca din 2012 să crească la5 mil. euro.

Pentru daune materiale, despăgubirea maximă este de 750.000 deeuro. Limitele de despăgubire sunt calculate pentru un evenimentasigurat, indiferent de numărul persoanelorprejudiciate.

Creşterea limitelor de despăgubire pentru daune nemateriale vineîn contextul în care România trebuie să se alinieze la reglementările europene. Există însă ţări, precum Franţa, Belgia, Olanda sauLuxemburg, unde nu sunt limitate despăgubirile plătite victimeloraccidentelor auto.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO