Mediafax.biz Exclusiv

Vimetco amână pentru la toamnă vânzarea a 21% din acţiunile Alro - surse

Autor: Stefan Musgociu

29.06.2011, 14:14 231

"Le este teamă de contextul pieţelor şi din această cauză voramâna oferta probabil pentru la toamnă", au declarat surselecitate.

Iniţial, startul ofertei pentru vânzarea acţiunilor erapreconizat pentru mijlocul lunii iulie, potrivit unor surseapropiate companiei.

Vimetco, grup înregistrat în Olanda, a anunţat la mijlocul luniimai că vrea să vândă printr-o ofertă publică maximum 20,96% dinacţiunile Alro din participaţia de 87,96% pe care o are împreună cuConef. Dacă pachetul ar fi vândut miercuri la bursă, acesta arvalora 553,5 milioane lei (131,3 milioane euro).

Vânzarea acţiunilor Alro este prima ofertă importantă derulatăla Bursa de la Bucureşti de o companie privată din ultimii treiani, perioadă în care piaţa de capital din România a resimţitefectele recesiunii economice de la nivel mondial.

Pieţele de capital şi-au revenit în ultimii doi ani, însă înultimele luni investitorii au redevenit prudenţi din cauzaproblemelor datoriilor statelor din zona euro, în specialGrecia.

Vimetco anunţa în mai că va folosi fondurile obţinute dinvânzarea pachetului de acţiuni pentru finanţarea proiectelorgrupului pentru capitalul de lucru şi obiective decise deconducerea companiei.

Vimetco, Conef şi Fondul Proprietatea deţin cumulat 97,99% dinacţiunile Alro. Vimetco controlează 84,19% din acţiunileproducătorului de aluminiu din Slatina, iar Conef, companiedeţinută de Alro, are 3,77% din titluri. Totodată, FondulProprietatea deţine 10,03% din acţiuni.

În urma ofertei de vânzare, pachetul de acţiuni Alro libere latranzacţionare pe bursă ar urma să crească de la 2,01% la aproape23%. Astfel, aceste titluri pot intra în rândul celor mai lichideacţiuni de la bursă.

Oferta va fi intermediată de consorţiul format din UnicreditBank AG prin Unicredit CAIB Securities România, ING Bank şiRaiffeisen Capital & Investment.

Pentru derularea ofertei de vânzare Vimetco şi Conef au primitîn luna mai un acord preliminar Comisiei Naţionale a ValorilorMobiliare (CNVM). Ulterior, intermediarii au transmis CNVM şiprospectul final, care nu include însă preţul ofertei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO