Mediafax.biz Exclusiv

Vor fuziona EFG Eurobank Securities şi Alpha Finance?

Vor fuziona EFG Eurobank Securities şi Alpha Finance?

Autor: Andrei Chirileasa

30.08.2011, 19:33 382

Fiecare dintre cele două bănci deţine câte o firmă de brokeraj în România: Alpha controlează Alpha Finance, iar Eurobank deţine EFG Eurobank Securities.

Cele două firme au avut împreună anul trecut o cotă de piaţă de circa 5,4% din tranzacţiile cu acţiuni de pe Bursă, care le-ar urca în top 5. În primele şapte luni ale anului, ambele firme şi-au redus tranzacţiile intermediate, în condiţiile în care investitorii greci, care asigură o parte importantă din tranzacţii, şi-au redus activitatea.

EFG Eurobank Securities, care a fost anul trecut în topul celor mai mari zece intermediari de pe bursa de la Bucureş ti, se adresează în special investitorilor mari, având printre clienţi mai ales fonduri de investiţii. De cealaltă parte, Alpha Finance este specializată mai ales pe retail (investitori persoane fizice) şi a pus accent în ultimii ani pe dezvoltarea unei platforme de tranzacţionare online.

Din acest punct de vedere, o fuziune ar aduce un plus pentru cele două firme, care nu concurează pentru aceleaşi categorii de clienţi, potrivit unor surse din piaţă. Anul trecut ambele au înregistrat scăderi ale cifrei de afaceri, pe fondul tranzacţiilor reduse de pe bursă. Chiar şi aşa, Alpha Finance a raportat un profit net record, de 3,52 mil. lei, după ce şi-a vândut o parte semnificativă a acţiunilor deţinute la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

"În acest moment nu cunoaştem detaliile fuziunii. N-aş putea să speculez pe tema unei fuziuni între cele două firme de brokeraj", a declarat Stere Farmache, prim-vicepreşedintele Alpha Bank România şi preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

Reprezentanţii EFG Eurobank Securities nu au dorit să comenteze.

EFG Eurobank Securities a făcut parte în acest an din consorţiul care a intermediat vânzarea pe Bursă a unui pachet de 9,84% din acţiunile Petrom de către stat, ofertă care s-a închis fără succes chiar înainte ca pieţele să cadă. Alpha Finance a intermediat listările Transelectrica şi Alumil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO