Opinii

2005 - mari asteptari, putine realizari

04.01.2006, 19:52 12

Guvernul Tariceanu a venit la Palatul Victoria cu un adevarat handicap: mari asteptari ca va schimba politica romaneasca si ii va face pe romani o natiune prospera. E drept ca si promisiunile electorale incurajau asemenea sperante.

Din pacate, o serie de dezastre naturale, incepand cu valurile de inundatii si incheind cu gripa aviara, au pus la grea incercare capacitatea guvernului de a gestiona administratia tarii. Pastrand grija cuvenita unui bilant, sa spunem ca s-a schimbat cate ceva in bine. In primul rand, trebuie mentionat actul curajos de a introduce cota unica de impozitare cu 16%. Desi nu impartasesc euforia premierului ca efectele "depasesc cele mai optimiste asteptari", faptul ca in 11 luni cota unica a adus statului venituri cu 20% mai mari fata de 2004 constituie o bila alba.

Regretabil este ca aceasta cifra fericita a ramas singulara in panorama macroeconomica a tarii. Cresterea economica a coborat de la cele 8% din 2004, undeva sub 6% in 2005, PIB va creste si el mai modest decat era prevazut, fata de 6% la doar 3,6%, iar cu inflatia avem o problema: fata de tinta de 7,5% Mugur Isarescu ar fi fericit sa urce doar la 9%, cu consolarea ca 2005 este anul consolidarii inflatiei cu o singura cifra.

In 2005, romanii au trait putintel mai bine, s-a incheiat procesul de recalculare a pensiilor asa incat peste un milion de pensionari pot sa-si cumpere o paine in plus, salariul mediu a crescut de la 6 milioane de lei la 7,4 milioane de lei lunar, asa ca beneficiarii se pot lua la tranta cu inflatia, iar consumul mediu al gospodariilor este cu 12% mai mare decat anul trecut.

Coalitia la putere a avut convulsiuni, dar a evitat crizele CDR-ului multicolor. Tariceanu a fost nevoit sa se impace cu "solutia imorala" a umanistilor deveniti conservatori, dar a consumat energie in competitia pentru intaietate cu PD, iar in ultima vreme s-a rafuit si cu valorile protestatare din PNL, care-i contesta virtutile de lider lui Tariceanu. La aceste tensiuni s-au adaugat in ultima vreme ambitia UDMR de a se legifera dreptul la autonomie culturala a maghiarilor. Deasupra acestor mancatorii interne intre membrii coalitiei au planat continuu loviturile sub centura aplicate premierului Tariceanu de catre presedintele jucator Traian Basescu.

In perspectiva aderarii la Uniunea Europeana sa mentionam performanta de exceptie a ministrului justitiei Monica Macovei, care s-a tinut cu indarjire de reforma justitiei si de lupta contra coruptiei. Raman la parerea ca daca in lunile urmatoare justitia romaneasca va da in vileag si va condamna la puscarie cativa pesti mari, aceasta va conta la Bruxelles mai mult decat toate celelalte reforme initiate de acest guvern.

Toate acestea, punctate politic si de o serie de demisii spectaculoase ale unor membri ai guvernului, au erodat prematur capitalul de simpatie electorala al Aliantei, asa incat va trebui bine calculata ideea alegerilor anticipate in 2006 sau 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO