Opinii

Adrian Vasilescu, BNR: Un tren la semafor

Foto Cristina Nichituş

Autor: Adrian Vasilescu

24.04.2013, 00:06 1919

Mizăm pe faptul că în acest an vom avea parte de relansarea economiei. Fie şi numai cu o creştere de 1,5-1,6 la sută. Ar merita, totuşi,  în 2013, să fie forţat şi un salt calitativ al PIB-ului, care să fie adăugat sporului cantitativ. Fapt posibil numai dacă am obţine o creştere economică bazată pe concurenţă, pe competitivitate şi pe eficienţă. Aşa că, privindu-se în oglinda unei lumi în criză, obsedate de creşterea economică şi de finanţarea ei, societatea românească se vede silită să găsească fără întârziere soluţiile pentru această problemă de primă urgenţă. Proiecţie ce nu poate să facă abstracţie de climatul politic, social, economic şi psihologic din ţară.

E cert, performanţa economiei româneşti s-a ameliorat deja. Subliniez însă că rămân multe de făcut în 2013 şi în anii viitori pentru ca România să înregistreze mai multe valori adăugate în planul bunăstării. Căci, deşi trenul creşterii economice a primit undă verde, sporul exporturilor fiind chiar remarcabil, trenul bunăstării stă la semafor. Suntem pe locul 26 din 27 de ţări europene şi mai avem de aşteptat. Creşterea standardului de viaţă nu se va datora nici influxurilor financiare externe, nici aprecierii leului, ci, în ultimă analiză, creşterii productivităţii muncii şi competitivităţii în economia românească. Încă avem de recuperat un handicap însemnat chiar faţă de ţările din regiunea noastră, pentru a nu mai vorbi de nivelul mediu al Uniunii Europene. Salariile din România, cu deosebire, nu pot creşte fără performanţe mai bune, fără eliminarea definitivă a binecunoscutelor „găuri negre“ din economie. Restructurarea se face incomparabil mai uşor în perioade de avânt economic. Dar şi criza poate fi o provocare benefică. Bine ar fi să fructificăm această provocare cu înţelepciune şi curaj.

Problema competitivităţii este în acest sens esenţială. Fiindcă acolo unde competitivitate nu e – şi la noi nu prea e! –, nici bunăstare nu poate fi. Să reţinem însă, înaintea altor judecăţi, faptul că ţările din vârful clasamentului competitivităţii, între care Finlanda, sunt în vârf şi în topul libertăţilor economice. Una fără alta nu merge.

Până la urmă, rolul pieţei libere este fundamental în stimularea creşterii. La competitivitate însă nu se ajunge fără ca economia să înghită şi medicamente amare. Or, la noi au fost şi mai sunt căutate cu deosebire medicamentele ceva mai puţin amare. Reformele, bunăoară, s-au oprit de multe ori în faţa porţilor întreprinderilor. Aici a fost problema. Liberalizările nu i-au atins multă vreme pe marii producători cu capital de stat. Inflaţia le-a dat iluzia supravieţuirii. Întreprinderile de stat au fost lăsate să-şi continue jocul aşa cum au fost obişnuite: să trăiască din preţuri mari, care să acopere costuri exagerate, producţie rebutată, în timp ce oferta lor de mărfuri a rămas restrânsă.

Sau principalele motoare în stare să pună economia în mişcare: concurenţa şi pieţele libere. Ambele au fost puse încet în funcţiune. Societatea românească a suportat şi suportă încă mari pierderi ale companiilor de stat. Multe greu de cuantificat. Boala s-a extins şi la multe dintre companiile cu capital privat. Aşa nu vom avea competitivitate. Mai departe, românii nu vor avea bani mai mulţi dacă nu vor fi create noi locuri de muncă, nu vor creşte productivitatea, performanţele economice şi nu vom obţine mai multă eficienţă în economie. Mai ales că ţara şi-a epuizat o bună parte din resurse în câteva încercări disperate de a ridica traiul populaţiei mai presus de puterile noastre. Ne-am ales mai întâi cu scăderea nivelului de viaţă, apoi cu o creştere înceată a bunăstării, începând din anul 2000.

Vrem acum să vedem, în fiecare clipă, cât sunt de competitive companiile româneşti? Asta va fi posibil numai cu pieţe bine organizate, dominate de concurenţă, care să spună adevărul. Dacă însă vom vrea să aflăm minciuni, le vom putea obţine prin strangularea în continuare a competiţiei. Important însă este să avem o competiţie economică adevărată, cu rezultate stabilite de piaţă şi nu în birouri. Numai aşa vom şti, cu adevărat, cine e competitiv şi cine numai mimează competitivitatea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO