Opinii

Adrian Vasilescu: Ce-l mana-n lupta pe dl. Becali?

Adrian Vasilescu: Ce-l mana-n lupta pe dl. Becali?

Adrian Vasilescu

12.07.2006, 20:11 21

Saptamana trecuta, am fost invitat sa-mi rostesc opiniile in cadrul seminarului "Piata imobiliara - care este pretul corect?". In sala erau jurnalisti, oameni de afaceri, operatori de pe piata imobiliara. Cert, intre cei care m-au ascultat acolo, in direct, nu se afla si dl. Gigi Becali. A doua zi insa, intr-o emisiune TV, domnia sa a deschis focul asupra Bancii Nationale, care ar vrea... sa sufoce afacerile cu case si cu terenuri. Concluzie desprinsa din ceea ce as fi spus eu la amintitul seminar.
Cum dl. Becali n-a fost in sala, ce pot sa cred? Ca i-a povestit cineva. Iar povestitorul fie ca n-a inteles nimic din ceea ce am spus, fie ca a inteles exact, dar a umflat spusele mele, ca sa-l infurie si sa-l mane-n lupta. Dramatic nu e insa faptul ca dlui. Becali i s-au spus povesti si ca le-a crezut. Ci acela ca nenumarati oameni, in fata televizoarelor, ascultandu-l, se vor fi lasat impresionati de fantasmele auzite.
Ce am spus, de fapt? Am spus, intai si intai, ca "piata imobiliara romaneasca este instabila" si ca "suporta fluctuatii nefiresti". Fara sa-mi permit vreo prezicere sumbra. Chiar am precizat: "Nu pot spune nici ca piata imobiliara se va prabusi, nici ca nu se va prabusi". Subliniind insa ca boom-ul constructiei de case e doar o aparenta. In Romania cererea de locuinte e mare, avem chiar o criza a locuintelor, iar noile constructii - cele mai multe fiind vile de lux - nu reusesc nici pe departe sa satisfaca nevoile populatiei. Preturile, in schimb, urca neincetat, impinse in sus cu deosebire de tranzactiile cu locuinte vechi, vandute si revandute de mai multe ori.
Intrebat daca pe aceasta piata, instabila, se poate vorbi despre un pret corect al caselor si al terenurilor, am raspuns afirmativ. Pentru ca, in economia de piata, pretul corect este cel pe care vanzatorii il cer si cumparatorii il platesc. Pe termen scurt, fiind stabilit de raportul dintre cerere si oferta. Pe termen lung, insa, lucrurile se schimba, pretul fiind indus de indicatori cum sunt produsul intern brut, productivitatea muncii, eficienta, mediul de afaceri, veniturile. Aici intervine o problema: cat timp vor mai putea romanii sa achite aceste preturi in crestere de pe piata imobiliara?
Ce anume leaga Banca Nationala cu acest segment al economiei reale? Doua obiective de prim ordin: stabilitatea preturilor si stabilitatea financiara a tarii. De aici obligatia de a se amesteca in treburile acestei piete. De altfel, asa am si spus in cadrul seminarului: "Nu este vorba ca BNR vrea sau nu vrea sa se amestece in problemele pietii imobiliare, ci este obligata. Acesta este curentul in lume. banca centrala a Americii, Banca Centrala Europeana, alte banci centrale se amesteca in piata imobiliara".
Se amesteca si Banca Nationala a Romaniei. Am ales cuvantul cu grija, ca sa nu spun nici supraveghere, nici interventie. Cum se poate amesteca? Printr-o atenta monitorizare.
Interventiile bancii centrale nu privesc insa direct piata imobiliara. Privesc in general cererea de piata, cererea agregata, de pe toate pietele, care creste cu viteza periculoasa. Pe orice sosea sunt restrictii de viteza. Pentru a fi evitate accidentele. E normal sa fie astfel de limite si in circulatia banilor. Banca Nationala, prin politica monetara, nu opreste circulatia. Pe nici o piata. Cere doar sa fie respectate limitele de viteza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO