Opinii

Arthur Suciu: PNL si alternativa la Tariceanu-Stolojan

20.06.2006, 20:56 19

De cateva luni, cel putin, nu se mai vorbeste deloc despre "revolutia portocalie". Pana la scandalul matusii Tamara, urmat de caderea in gol a lui Adrian Nastase, acest concept a fost, totusi, utilizat destul de des. Dupa un prim an de guvernare al Aliantei D.A., urmeaza acum un an de guvernare al PNL si al PD. Proiectul prezidential de afirmare si dominare este deocamdata blocat de PNL, fara ca acesta sa poata defini o alternativa. Traian Basescu nu este lasat sa faca ceea ce stie sa faca; Popescu Tariceanu nu face nimic, pentru ca nu stie ce sa faca. In 2005, opinia publica era impartita intre "portocalii" si pesedisti. In 2006, pesedistii au fost aproape uitati, avand loc o regrupare: de o parte, adeptii neconditionati ai lui Basescu; de cealalta parte, aparatorii lui Tariceanu. Acest conflict are ca linie de front "burta" PNL, acolo unde actuala conducere este contestata de fostul lider al partidului. Din ce in ce mai mult, Theodor Stolojan pare sa-i ia locul lui Traian Basescu in batalia cu Tariceanu. Seful statului asteapta o clarificare a situatiei in interiorul PNL, inainte de a relansa "revolutia portocalie".
Evident, presedintele este de partea lui Stolojan; dar nu acesta e aspectul cel mai important. Nici Tariceanu, nici Stolojan nu mai reprezinta viitorul PNL. Batalia dintre cei doi este inutila, Traian Basescu fiind deja cauza castigatoare. Theodor Stolojan nu a reusit sa duca PNL pana la victorie (retragerea din 2004), iar Popescu Tariceanu va fi probabil schimbat inainte de a esua impreuna cu partidul sau. Dupa alegerile din 2004, o fuziune intre PNL si PD, implinita de Stolojan, ar fi avantajat PNL. Acum, insa, consilierul prezidential nu mai poate face mare lucru pentru formatiunea pe care a condus-o. Daca fostul presedinte liberal a ratat momentul impunerii partidului sau ca alternativa la PSD, oferind aceasta sansa lui Traian Basescu, actualul presedinte a esuat in tentativa de a impune un PNL asa cum era el inainte de alianta cu PD.
Tot ce mai pot sa faca liberalii, in conditii de luciditate politica (nefiind cazul acum), este sa negocieze o capitulare onorabila in fata lui Traian Basescu. Dar mai doreste acesta o fuziune a PD cu PNL? Greu de spus. Intr-adevar, in perspectiva unui nou mandat sau macar a unui nou guvern, presedintele are nevoie de o majoritate confortabila pentru a-si vedea realizate propriile proiecte. Acestea nu mai suporta amanare. Traian Basescu doreste sa depaseasca etapa guvernarii de coalitie a dreptei, sa numeasca un premier care executa ordinele sale, iar premierul sa poata ordona unui guvern monocolor. Chiar daca PD ar deveni primul partid al aliantei, problema nu ar fi rezolvata pentru Traian Basescu, intrucat PNL ar adopta jocul de rol actual al PD.
Este totusi lipsit de realism sa se imagineze o fuziune fara probleme (conflicte intre lideri, rupturi de tabere etc.). Perioada de "rearanjare" a leadership-ului, ca si de aproximare ideologica ar lua timp. Nu este usor de trecut de la "Traian Basescu, ultimul presedinte comunist" la "presedintele nostru, Traian Basescu". In interiorul societatii civile exista deja pozitionari antagonice ireversibile, iar grupurile de interese ale celor doua formatiuni sunt greu, daca nu imposibil de conciliat. Fuziunea ar crea un deranj nedorit chiar in perioada preelectorala si ar mari riscul pierderii alegerilor. Alternativa politica inseamna actualmente aparitia, in PNL (sau in PSD), a unui personaj atat de puternic incat sa-l poata infrange pe Traian Basescu. Nu a fost identificata inca aceasta persoana, iar PNL nu poate miza pe scaderea popularitatii lui Traian Basescu. Actualul presedinte a dovedit ca este, pe termen mediu, un foarte bun jucator politic si mediatic; va fi si in continuare greu de combatut.
In absenta unor evenimente grave pe scena politica, viitorul lui Traian Basescu si al PD poate fi prezentat in termeni mai degraba optimisti. PNL, in schimb, se afla intr-o criza de proiect si de lideri. Nu alternativa la Basescu este in prezent problema, ci alternativa la Tariceanu-Stolojan. Intr-o masura, care pe zi ce trece devine din ce in ce mai mica, victoria "revolutiei portocalii" depinde si de liberali. Traian Basescu, insa, nu va ezita sa castige de unul singur (fara PNL), daca acest lucru va fi posibil.

* Arthur Suciu este analist politic in cadrul Institutului PRO

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO