Opinii

Basescu schimba stilul competitiei electorale

11.10.2004, 00:00 15



Miercurea trecuta 1.000 de liberali si democrati l-au confirmat pe Traian Basescu drept candidat al Aliantei D.A. la alegerile pentru Presedintia tarii. Intalnirea a fost planificata ca o demonstratie de unitate si coeziune politica in jurul candidatului comun. Si singurele voci dizidente la liberali - Dinu Patriciu si Viorel Catarama - au renuntat sa mai bage zazanie si s-au declarat in favoarea lui Basescu. Liderul liberal Calin Popescu Tariceanu le ceruse sa faca zid in jurul lui Basescu.



Spre deosebire de gafa de duminica trecuta, cand Basescu declarase ca Stolojan nu a plecat din motive de sanatate, ci din cauza unui santaj al puterii, de data asta Basescu a fost intelept si magistral. Frazele lui au facut titluri de gazeta. Mai intai s-a angajat sa aplice mandatul politic si moral al lui Stolojan: integritate, competenta si loialitate in Alianta PNL-PD. A pledat pentru instaurarea unei adevarate democratii in care oamenii integri sa nu mai fie scosi de pe ring. Daca va ajunge la Cotroceni, Basescu va reforma radical institutia prezidentiala - nu va fi un presedinte spectator, ci unul jucator. Va pune guvernul la treaba si va impune pe agenda politica problemele oamenilor de rand.



In mod evident, competitia Nastase-Basescu schimba natura disputei prezidentiale si chiar parlamentare. Daca Basescu se comporta ca si cel de miercuri si nu ca si cel de duminica, apoi vom vedea la treaba un lider care intai gandeste si apoi trage cu pusca, conform sintagmei americane First think and then shoot.



Traian Basescu are o dubla personalitate. El poate fi marinarul bataios, agresiv, vulgar, chiar mitocan cum il caracterizeaza Nastase, dar poate fi si manierat, calculat, cu un limbaj cult si inteligent, ceea ce explica succesele sale in negocierile cu institutiile financiare internationale.



Candidatura lui Basescu il pune in mare incurcatura pe Adrian Nastase. Premierul este la largul sau in conversatii elegante, egal de fluent in engleza si franceza, beneficiind de o cultura solida si un larg orizont international. Aceasta i-a creat relatii personale foarte bune cu Tony Blair, Berlusconi si comisarii comunitari de la Bruxelles. In ultima vreme a coborat din Palatul Victoria in masa poporului, s-a dat pe brazda, mergand prin fabrici si la sate, sta de vorba cu oamenii, le asculta atent pasurile. El a recunoscut ca ceea ce n-a facut trei ani de zile, face acum cu pasiune si darzenie.



Adrian Nastase va evita pe cat posibil o confruntare directa cu Traian Basescu, asa cum il sfatuiesc consultantii sai americani. Acestia stiu ca premierul este foarte tare in discutii academice si salonarde, dar nu are vivacitatea si replica spontana a lui Basescu. Va fi nevoit sa participe la o intalnire Nastase-Basescu, numai daca la prezidentiale va fi un al doilea tur.



Eu cred ca amandoi vor avea de castigat daca vor opta pentru o campanie pozitiva, fara atacuri personale si lovituri sub centura. Un duel in care se vor incrucisa nu sabii muiate in venin, ci argumente si demonstratii pe teme programatice sau doctrinare, ar ridica stacheta intregii campanii electorale.



Problema este: vor fi in stare cei doi sa-si stapaneasca temperamentul iritabil si nervos - egal de coleric la ambele personalitati?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO