Opinii

Batalia pentru reforma in grafic

07.06.2004, 00:00 10



A devenit un reper pentru comentatori si analisti faimoasa To do list prin care Guvernul Adrian Nastase s-a angajat la Bruxelles sa implineasca 39 de puncte ale cerintelor integrarii in Uniunea Europeana. Cele mai multe angajamente au termen de finalizare 30 iunie 2004.



Saptamana trecuta s-au incheiat la negocierile din Bruxelles capitole dificile, cel mai dificil Agricultura, si Buget-Finante.



In plan legislativ a avut loc votul final al Camerei la trei legi majore ale reformei justitiei - Consiliul Superior al Magistraturii, Legea de organizare judiciara si Statutul Magistratilor. Desi aceste legi au imperfectiuni, ele reprezinta un progres semnificativ pentru scoaterea justitiei de sub controlul politic. Dar pe deasupra masurilor de ordin organizatoric, bugetar si profesional, reforma justitiei cere o schimbare de mentalitate privind independenta puterii judiciare, care - dupa cum aprecia revista The Economist - dureaza nu un an sau doi, ci cel putin cinci ani.



In domeniul libertatii presei a fost modificat Codul penal in sensul ca a fost abrogat articolul privind infractiunea de insulta si calomnie - nu se mai pedepseste cu inchisoarea, ci cu zile amenda. Proiectul a trecut de la Camera la Senat, dar promisiunea de a-i gasi pe agresorii jurnalistilor nu a fost inca pusa in practica.



In problema protectiei copilului, s-au operat modificari legislative in sensul interzicerii adoptiilor pentru strainatate, desi la presiunile americane s-au adaugat cele franceze.



Negociatorul-sef Puscas a reprosat opozitiei ca a intarziat cu sase luni negocierile la capitolul Concurenta prin modul cum a taraganat stabilirea componentei Consiliului Concurentei si adoptarea legislatiei privind regulile concurentei, desi nu vad cum se poate intampla asa ceva intr-un Parlament in care PSD dispune de o majoritate confortabila.



In domeniul economic, la ordinea zilei este privatizarea marii societati Petrom si a celor doua companii de distributie a energiei electrice - Oltenia si Moldova. Din informatiile aparute in presa rezulta ca desi Petrom are un investitor serios in persoana companiei austriece OMV, numeroase firme capuse care sugeau din sangele Petrom uneltesc pentru a intarzia, chiar impiedica perfectarea contractului de privatizare a acestei mari societati.



Din pacate, succesele economice ale guvernului Nastase nu se reflecta intr-o sensibila ridicare a nivelului de trai. Salariul mediu pe economie a inregistrat o mica crestere, apropiindu-se de 6 milioane lei lunar. Dar aceasta inseamna circa 150 de euro, insuficient pentru a asigura un trai decent chiar in timpul verii, cand salariatii nu sunt incovoiati de factura de incalzire. In tarile central-europene (Ungaria, Polonia, Cehia) salariul mediu e de patru, chiar cinci ori mai mare. Noi de-abia la finele lui 2005 vom depasi PIB din 1989.



La nivel macroeconomic se impune problema reducerii arieratelor care au crescut in ultimii trei ani la un nivel amenintator. Guvernatorul BNR avertiza recent ca fara reducerea arieratelor, economia Romaniei nu va primi statutul mult dorit de economie de piata functionala. Arieratele se reduc in primul rand prin diminuarea pierderilor din economie cauzate de intreprinderile paguboase. Or, anul acesta raportul de tara care stabileste acest statut va aparea in luna septembrie si va cantari greu in deciziile pe care le va lua Consiliul Ministerial al Uniunii Europene cu privire la calendarul integrarii Romaniei in UE.



Dupa cum se vede, mai avem mult de furca pentru a fi in grafic cu angajamentele asumate in luna mai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO