Opinii

Constantin Chirca : Totusi, dezinflatia continua!

08.11.2007, 20:52 31

Conform Tratatului de la Maastricht, odata cu aderarea la Uniunea Europeana Romania a devenit membra a Uniunii Economice si Monetare. Iar pentru adoptarea monedei comune euro, tara noastra trebuie sa indeplineasca criteriile de convergenta nominala stabilite prin tratat. Unul dintre aceste baremuri il reprezinta stabilitatea preturilor. Si anume, rata medie anuala a inflatiei, masurata pe o perioada de 12 luni inaintea momentului examinarii, nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 1,5 puncte procentuale media ratelor medii anuale consemnate in cele mai performante trei tari membre ale UE.
Specialistii europeni in masurarea inflatiei au hotarat: tendinta si stabilitatea preturilor bunurilor si serviciilor de consum al populatiei sunt reflectate de rata medie anuala a inflatiei. Acest barometru al preturilor se ia in calcul atunci cand se examineaza procesul de dezinflatie dintr-o tara membra a UE care aspira sa intre in zona euro. La fel procedeaza si BNR atunci cand se uita la dezinflatie. Nu a ignorat acest indicator, cum se grabesc sa afirme unii analisti.
Practica ne arata ca se mai fac confuzii intre rata anuala a inflatiei si rata medie anuala a inflatiei, desi fiecare dintre acestea masoara evolutia preturilor fata de baze de calcul diferite. Rata anuala a inflatiei ne arata dupa 12 luni - cu cat au crescut sau au scazut preturile bunurilor si serviciilor de consum al populatiei", iar rata medie anuala a inflatiei ne comunica cresterea medie a preturilor bunurilor si serviciilor de consum al populatiei in anul de referinta fata de anul precedent.
Se mai impun cateva clarificari. Incepand cu august 2005, BNR a adoptat o noua strategie de politica monetara: tintirea directa a inflatiei. Iar ca unitate de masura pentru atingerea acestui obiectiv anual, banca centrala utilizeaza rata anuala a inflatiei. Tot in vara lui 2005, BNR a prezentat calendarul privind intrarea Romaniei in zona euro (cuvantarea guvernatorului BNR Mugur Isarescu la "Editia 2005 a Programului Economic de Preaderare").
Pentru atingerea acestui obiectiv, banca centrala si-a propus consolidarea unei inflatii scazute pana in anul 2012 (momentul de intrare in ERM II), in vederea asigurarii pe o perioada de 2 ani a indeplinirii criteriilor de convergenta nominala. Intrarea in zona euro urmand sa aiba loc la orizontul anului 2014. Si in acest caz BNR utilizeaza rata medie anuala a inflatiei pentru masurarea, pe termen mediu, a procesului de dezinflatie.
Chiar si-n situatia acestui an, de crestere a ratei anuale a inflatiei de la 4,9% (decembrie 2006/decembrie 2005) la 5,5% (decembrie 2007/decembrie 2006) - nivel mediu estimat de analisti, rata medie anuala a inflatiei confirma o consolidare a procesului de dezinflatie in acest an. Calculele demonstreaza. In anul 2007, rata medie anuala a inflatiei va inregistra un nivel in jur de 4,6%, cu 2 puncte procentuale mai putin decat cel masurat in 2006, in marime de 6,6%.
Iar in conditiile in care, rata medie anuala a inflatiei (rata mobila) a scazut trimestru de trimestru si-n acest an, pana la 4,6% (nivel calculat pe baza estimarilor analistilor a ratei anuale a inflatiei), mai poate fi sustinuta afirmatia ca s-a intrerupt o destul de lunga perioada de dezinflatie? Categoric, nu. Si daca vrem sa observam, constatam ca se consolideaza un nivel mai scazut al inflatiei. Nu se inregistreaza un derapaj inflationist, cum uneori se mai afirma. Procesul de dezinflatie nu s-a intrerupt. Doar trebuie sa alegem balanta potrivita atunci cand il cantarim.

Constantin Chirca este director adjunct al BNR ? Directia Statistica

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO