Opinii

Contraofensiva coruptiei la nivel inalt

30.01.2006, 19:45 11

Cum era de asteptat, anchetarea in justitie a unor demnitari - Adrian Nastase, Dan Ioan Popescu si George Copos - a produs alarma in randurile coruptilor la nivel inalt si dupa un moment de buimaceala ei au trecut la contraofensiva. Doar se pricep destul de bine la manipularea opiniei publice si dispun de puternice organe mass- media.

Cea mai spectaculoasa gaselnita a fost dezgroparea intalnirii din iunie 2005 la Palatul Victoria a trei persoane importante: Tariceanu, Patriciu si doamna Macovei. Actor prim al contraofensivei este Dinu Patriciu. El a fost acela care a initiat vizita la Palatul Victoria si tot el a cerut ca la intalnire sa fie prezenta doamna ministru al justitiei. Patriciu are o strategie sofisticata si multilaterala. El viziteaza mereu la Palatul Victoria pe bunul sau prieten, seful guvernului, a incercat sa ajunga si la Cotroceni, dar nu i-a mers, organizeaza conferinte de presa alaturi de olandezul sau zburator pentru a anunta investitii in Franta pentru a marca extinderea internationala a Rompetrol, ameninta cu proces la Curtea din Washington pentru a repara onoarea ofensata a companiei Rompetrol si invoca solidaritatea cercurilor de afaceri din Romania - o strategie menita a ridica un zid de beton in jurul sau, caci stie prea bine ca are multe nise vulnerabile. In ultima instanta, el trebuie sa-i faca pe procurorii de la DNA sa-si spuna in sinea lor: Asta e prea tare ca sa ne atingem de el!

Intalnirea celor trei in iunie 2005 a fost o chestiune cu skepsis bine gandita. Este atat de perversa, incat fiecare spune altceva despre subiectul discutiei. Premierul Tariceanu face pe patriotul, zicand ca s-a discutat cum sa evite plangerea impotriva statului roman la Curtea de la Washington, Dinu Patriciu pretinde ca a fost vorba de reforma justitiei, iar doamna Macovei sustine ca nu a stiut ca la intalnire va fi si Patriciu si ca s-a discutat situatia de la Rompetrol. Adevarul e ca nu avea ce cauta la intalnire.

Bosii din magistratura au folosit prilejul pentru a sari la gatul ministeresei de la Justitie. Fostul presedinte al CSM, Dan Lupascu, a lansat un atac dur la adresa doamnei Macovei, Lidia Barbulescu, vicepresedinta Inaltei Curti de Casatie, a intrebat daca doamna Macovei nu crede ca are o problema de etica, iar presedinta Asociatiei Magistratilor, Victoria Costiniu, a sugerat ca doamna ministru ar trebui sa-si dea demisia.

Si procurorul-sef al DNA, Daniel Morar, are un obiectiv-tinta al contraofensivei anticoruptie. El a respins pretentia premierului Tariceanu ca ar fi trebuit sa-l informeze de punerea sub acuzare a vicepremierului George Copos, argumentand ca procurorii nu au aceasta obligatie atata timp cat acesta nu este cercetat pentru fapte comise in timpul mandatului. Este stiut ca acuzatia priveste fapte din 2004, cand Copos nu ocupa un post public. Comentand autosuspendarea lui Nastase din postul de partid, Morar a spus ca pentru Procuratura ar fi mai utila o demisie din pozitia publica, pentru ca atunci n-ar mai beneficia de privilegiile unui demnitar. Aceasta observatie tehnica nu a fost pe placul conducerii PSD, care a cerut demiterea lui Morar. Dupa cum se vede contraofensiva nu scapa nimic - nici ca fapta, nici ca persoana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO