Opinii

Cum rămâne cu listarea Fondului Proprietatea la Hong Kong?

Cum rămâne cu listarea Fondului Proprietatea la Hong Kong?

Autor: Andrei Chirileasa

06.07.2011, 20:22 1469

Franklin Templeton fuge cu Fondul Proprietatea la Varşovia. Lajumătate de an după listarea fondului pe Bursa de la Bucureşti,polonezul Greg Konieczny şi echipa cu care acesta administreazăfondul de 4 miliarde de euro caută cu disperare soluţii să creascăvaloarea de piaţă a acţiunilor (care este acum de doar 1,72miliarde de euro).

De la listare, preţul a mers mai mult în jos, marii investitoripromişi nu au venit, iar acţionarii fondului sunt tot mainemulţumiţi. Cei care au primit acţiunile ca despăgubire sau le-aucumpărat înainte de listare sperau la un preţ mai mare. La fel şistatul, ale cărui acţiuni se împuţinează tot mai repede.

Nici cei de la Templeton nu sunt mai fericiţi, pentru că baniipe care-i încasează la finalul anului depind tot de preţulacţiunilor. Au încercat cu road-show-uri, au încercat curăscumpărarea de acţiuni, dar n-a mers.

Ieşirea pe o piaţă externă pare acum singura soluţie la îndemânăpentru a salva eşecul listării de la Bucureşti.

Este însă listarea Fondului Proprietatea la Varşovia cea maibună soluţie aşa cum spun cei de la Franklin Templeton?

Listarea secundară a Fondului Proprietatea are ca principaleobiective creşterea vizibilităţii fondului şi atragerea de noiinvestitori cu scopul creşterii preţului acţiunilor. Listarea laVarşovia are din acest punct de vedere şi avantaje şidezavantaje.

Principalele avantaje ar fi că este uşor de realizat şi cămanagerul fondului cunoaşte foarte bine piaţa poloneză de capital.Plus cele enumerate de Franklin Templeton privind accesulfondurilor de pensii poloneze la acţiunile fondului, includerea FPîn indicii bursei din Varşovia şi vizibilitatea mai bună decât încazul unei listări la Londra, de exemplu.

Totuşi, aria de acoperire a fondului, din punctul de vedere alpotenţialilor noi investitori nu va creşte spectaculos. Lăsând la oparte diferenţele de mărime şi calitate, piaţa poloneză este opiaţă urmărită în primul rând de fondurile de investiţii vestice cuexpunere pe Europa Centrală şi de Est, ca şi cea de laBucureşti.

Faptul că multe dintre aceste fonduri nu au investit până acumpe bursa locală este determinat nu de faptul că ele nu s-ar uita laRomânia sau nu ar avea voie să investească aici, ci de obstacolelede ordin tehnic. Aceste obstacole, precum inexistenţa conturilorglobale sau costurile mari de tranzacţionare, pot fi înlăturate şiprobabil că listarea FP la Varşovia va forţa bursa de la Bucureştisă se modernizeze, dacă vrea să supravieţuiască.

Dacă se iau măsurile necesare (perfecţionarea mecanismelor detranzacţionare, listări noi ale statului) banii de la Varşovia potfi şi la Bucureşti.

Pentru a atrage alte categorii de investitori şi pentru a accesaalte pieţe de bani, poate că ar exista opţiuni mai bune. O spunchiar cei de la Templeton.

"Hai să nu ne uităm doar spre apus, să ne uităm şi spre răsărit.Pentru că dacă aveţi în vedere volumul de bani care se găseşte înbăncile din China, din Coreea, din Japonia şi din alte ţăriasiatice, România trebuie să înceapă să privească spre răsărit, săaibă în vedere poate chiar listarea la Hong Kong", declara MarkMobius, şeful diviziei de investiţii pe pieţele emergente aFranklin Templeton, chiar cu ocazia listării Fondului Proprietateala BVB.

Majoritatea companiilor europene merg acum să se listeze înAsia, la Hong Kong şi Singapore. Interesul fondurilor chinezepentru piaţa europeană este extrem de mare, iar listarea FP pe obursă asiatică ar pune dintr-o dată România pe harta lor, ceea cear ajuta şi viitoarele listări ale statului (Romgaz,Hidroelectrica, Nuclearelectrica). Fondul Proprietatea are acţiuniîn aceste companii, deci cu cât s-ar vinde mai bine, cu atât maimult ar câştiga şi fondul.

Tot Mobius spunea: "Este o mare oportunitate pentru noi să avemo putere globală şi noi, cei de la Franklin Templeton, avem birouriîn întreaga Asie, avem birouri în Japonia, China, Hong Kong,Singapore, Thailanda, Vietnam şi aşa mai departe. Nouă ne-ar plăceasă ajutăm nu numai Fondul, dar şi România să obţină bani pentruaceste companii."

Deci cum rămâne cu listarea la Hong Kong?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO