Opinii

Daca legea pensiilor ocupationale e votata in forma actuala, ne vom confrunta cu falimente rasunatoare

07.06.2004, 00:00 59



Asociatia Pensiilor Administrate Privat din Romania considera ca daca Legea privind pensiile ocupationale va fi votata in forma actuala, piata pensiilor administrate privat risca sa se confrunte cu falimente rasunatoare in cativa ani de la debut, cu consecinte negative asupra increderii publicului in sistemul pensiilor administrate privat, chiar inainte de lansarea sistemului pensiilor private obligatorii.



Conform actualului proiect de lege, este foarte probabil ca printre administratorii fondurilor de pensii ocupationale sa nu se numere nici o societate de prestigiu, cu experienta pe alte piete in acest domeniu. In aceasta situatie piata ar fi alcatuita doar din operatori fara experienta, care nu poseda cunostintele necesare pentru a pregati un plan de afaceri realist sau care nu poseda cunostintele tehnice necesare pentru administrarea acestor fonduri.



Iata o lista prescurtata a argumentelor in sprijinul ideii de mai sus.



Proiectul de lege face participarea pe piata pensiilor ocupationale neatractiva pentru orice potential operator cu experienta deoarece impune garantarea, de catre administrator, a unui randament investitional minim. Aceasta cerinta nu se intalneste in nici o legislatie privind pensiile ocupationale si impune riscuri necuantificabile pentru administratori. In orice activitate investitionala, rezultatele vor fi mai mult sau mai putin corelate cu performanta pietelor financiare, a caror evolutie este determinata de politici monetare si fiscale, iar administratorii nu au nici un fel de control asupra acestora.



In al doilea rand, se introduce un nou element de arbitrar, prin mandatarea Comisiei de Supraveghere de a stabili "profitul minim anual real". Este imposibil ca un manager de investitii profesionist sa se angajeze in garantarea unui randament care va fi stabilit in viitor de o terta parte.



In al treilea rand, se face confuzie intre "randament investitional" si "profit". Aceasta confuzie se intalneste si in alte articole de lege, cu efecte negative pentru administrator privind intelegerea unor concepte deja clasice in acest domeniu.



Proiectul de lege introduce constituirea a cel putin doua fonduri de garantie. Exigentele privind fondul de rezerva din proiectul de lege sunt exagerate, si probabil eronate. Se cere administratorului sa constituie din resurse proprii un fond de rezerva a carui definitie arata neintelegerea faptului ca activele administratorului si cele ale fondului de pensii sunt complet separate.



Cea mai buna garantie ramane insa profesionalismul, atat in operarea, cat si in supravegherea pietei, iar orice alta garantie induce un cost care, in ultima instanta, va fi partial suportat si de participantii la schemele de pensii ocupationale.



Conform proiectului de lege, capitalul social minim cerut pentru administrarea de fonduri de pensii ocupationale este de 2 milioane euro. Acest nivel este superior celui prevazut in legislatiile tarilor vecine care au introdus pensiile administrate privat, cu toate ca dimensiunea estimata a pietei romanesti este inferioara celei a majoritatii celorlalte piete.



Nu in ultimul rand, proiectul de lege introduce un tratament discriminatoriu pentru persoanele ce doresc sa economiseasca pentru pensie. Proiectul de lege incurajeaza economisirea in vederea pensionarii doar pentru acele persoane fizice din Romania care sunt angajate. Doar pentru aceste persoane se ofera avantaje fiscale. Cu toate acestea, numarul persoanelor fizice care muncesc legal, fara a fi angajate (antreprenori, profesiuni liberale, persoane fizice autorizate), este important si in crestere, cu cat economia romaneasca se apropie de o economie de piata functionala. Impactul social al lipsei de economisire de catre aceste persoane, la momentul pensionarii, poate fi semnificativ si cu efecte negative asupra bugetului asigurarilor sociale la momentul respectiv.



Ca alternativa la acest proiect de lege, Asociatia Pensiilor Administrate Privat din Romania propune extinderea deductibilitatii fiscale si pentru produse financiare ce indeplinesc urmatoarele criterii minime:



a) produsul are ca scop unic acumularea de fonduri pentru utilizare in vederea pensionarii;



b) produsul nu se poate rascumpara si nu plateste beneficii in perioada anterioara pensionarii, cu exceptia situatiilor in care apare decesul sau invaliditatea totala/partiala a participantului;



c) din fondurile acumulate pentru utilizare in vederea pensionarii se fac plati pe intreaga viata ramasa a participantului.



Extinderea deductibilitatii fiscale se poate face prin modificarea Codului Fiscal, astfel incat acesta sa contina o descriere a produselor care se califica pentru pensii facultative.



Aceasta extindere a deductibilitatii fiscale ar incuraja economisirea pe termen lung, in vederea pensionarii, si pentru acele persoane care nu pot, conform proiectului de lege a pensiilor ocupationale, sa participe la o schema de pensii ocupationala (liber-profesionisti, persoane pentru care angajatorul nu are dreptul sa contribuie datorita datoriilor pe care le are fata de diferite bugete sau fonduri etc). Prevederea legislativa ar fi in felul acesta mult mai simpla si ar avea un impact mult mai direct asupra potentialilor participanti.



Asociatia Pensiilor Administrate Privat din Romania isi arata disponibilitatea de a colabora cu Parlamentul si Guvernul Romaniei (Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei), pentru a ajunge la o solutie care sa fie acceptata de toate partile interesate, in beneficiul participantilor la acest sistem.





* Tudor Moldovan este presedintele Asociatiei Pensiilor Administrate Privat din Romania, din care fac parte AIG, Ardaf, Aviva, Interamerican, Delta Asigurari, PetroAs, Certinvest, ING Nederlanden, Allianz-Tiriac, Raiffeisen Capital Investments si Garanta, precum si UNSAR (Uniunea Nationala a Asiguratorilor din Romania). Acesta este un grup de potentiali investitori in administrarea fondurilor de pensii private.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO