Opinii

De ce Bursa ramane cea mai buna oportunitate

26.01.2009, 00:00 40

 

Chiar daca investitorii in actiuni si-au pierdut aproape integral economiile in ultimul an si jumatate, tot Bursa este singura care le poate recupera in cel mai scurt timp posibil.
Cei care se gandesc sa taie definitiv de pe lista investitiile in actiuni si sa nu se mai uite in spate ar trebui sa se mai gandeasca o data.
Spre exemplu, sa spunem ca un investitor a plasat pe Bursa 10.000 de lei in cel mai prost moment posibil (in urma cu doi ani cand aceasta inregistra maximele) si acum valoarea actiunilor pe care le-a cumparat s-a diluat de zece ori, ajungand la 1.000 de lei. Pierderea in acest caz este de 9.000 de lei, dar este o pierdere nemarcata.
Daca dupa o evolutie de acest gen acelasi investitor plaseaza sa spunem o suma echivalenta cu cea investita initial, de 10.000 de lei si piata revine la nivelul de la care a scazut, isi recupereaza de zece ori pierderea initiala si cat a pierdut prima data.
Castigul din aceste investitii ar fi de 90.000 lei la o suma de 20.000 de lei investita.
Chiar daca recuperarea dureaza si zece ani, randamentul in aceasta situatie ipotetica este unul impresionant, de 450%, excluzand posibilele castiguri din dividende. Si asta in conditiile unor investitii nu foarte inspirate.
E ca si cum ai juca la Blackjack, ai prins o mana proasta, ai impartit cartile si ai castigat.
Estimarile privind recuperarea pierderilor in zece ani, desi melodramatice la prima vedere, la un simplu calcul iti poti da seama ca ascund de fapt randamente anualizate de circa 26% numai din aprecierea actiunilor.
Nu stiu ce alte instrumente financiare ar putea aduce randamente de acest gen decat bursa.
Nu vreau sa sugerez ca bursa este un joc de noroc sau ca de maine toti ar trebui sa cumpere actiuni. Din contra, bursa trebuie privita ca o investitie pe termen lung si decizia de investitie cantarita bine.
Cei care si-au pierdut averile pe bursa n-au alta optiune mai buna sa si le recupereze decat bursa, iar pentru cei care n-au vrut sa auda de actiuni pana acum, probabil urmatorii ani vor reprezenta cel mai bun moment s-o faca.
Daca lumea nu se va sfarsi in urmatorul deceniu, finalul crizei ar putea aduce oportunitati de investitii pe bursa cu care nu toti au avut ocazia sa se intalneasca macar o data intr-o viata de om.
Cei care cunosc piata de capital stiu foarte bine ca actiunile nu pot sa scada la infinit, cum nicio companie de talia Petrom, Transgaz sau Transelectrica nu poate sa dispara peste noapte si valoarea de piata a acestora sa se reduca la zero. Chiar daca companiile merg pe pierdere cativa ani si nu dau dividende, desi mi-e greu sa cred acest lucru, la un moment dat lucrurile tot se vor aseza.
Companiile vor face profit, iar daca pretul actiunilor va ramane in continuare la un nivel scazut, investitorii tot vor avea posibilitatea obtinerii unor randamente de 2-3 cifre anual din dividende.
Bursa nu va fi niciodata imaginea fidela a economiei romanesti, pentru ca pe piata sunt listate companii puternice, mult mai dinamice si stabile din punct de vedere finaciar decat marea paleta de companii din economie.
Prin urmare, acestea ar trebui sa aduca pe termen lung randamente superioare celor mai multe afaceri desfasurate in tara. Iti poti da seama de asta numai analizand evolutia indicilor BET si BET-C de la introducerea lor si pana in prezent.
Amandoi au fost lansati la aceeasi valoare de 1.000 de puncte si cam in aceeasi perioada la o diferenta de cateva luni.
Pana in prezent, indicele BET a adus un randament cu 50% mai ridicat decat BET-C, iar valoarea maxima pe care BET a atins-o a fost de 10.800 de puncte, comparativ cu 7.400 pe BET-C.
Prin definitie, indicele BET cuprinde companii de top de pe Bursa, in timp ce BET-C este o expresie a tuturor emitentilor listati.
 
Adrian Cojocar - redactor ZF
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO