Opinii

De ce sa platim pentru investitiile altora?

05.06.2000, 00:00 9



Nu ne intereseaza, statul sa ne dea banii inapoi! Am pierdut, am fost furati si cineva trebuie sa ne despagubeasca. Aceasta este cererea directa a investitorilor de la FNI.

Nimanui nu-i place sa piarda, iar cand se intampla acest lucru, si mai ales cand sunt bani in joc, primul lucru este sa te gandesti ca cineva trebuie sa-ti dea banii inapoi, ca cineva este de vina pentru tot ce s-a intamplat. Asumarea propriei decizii functioneaza mult prea putin la pierdere. Mai mult la castig.

Ce se-ntampla la FNI, cu oamenii, in special in varsta, care se afla zilnic in strada, ocupand strazi si cladiri ale autoritatilor in incercarea de a-si obtine banii inapoi pe care i-au pierdut in acest fond mutual, este dramatic, fara indoiala. Viata a devenit crunta pentru cateva sute de mii de investitori. Dupa cum arata imaginile de la televiziune, aceleasi fete s-au regasit de-a lungul timpului la toate crizele financiare in fata bancilor, in incercarea de a-si lua banii inapoi.

In ciuda a ceea ce se intampla - o situatie pentru care exista intelegere fata de cei care au pierdut - o intrebare trebuie pusa, chiar daca este cinica. De ce statul trebuie sa plateasca? De ce?

Statul reprezinta populatia. De acolo vin banii care tin in spate institutiile statului si pe oamenii care le conduc. Acum, de ce trebuie ca populatia sa plateasca , pentru ca altii sa-si recupereze banii, sa castige banii pusi intr-o afacere privata? Indiferent cine sunt actionarii sau ce sigla s-a folosit pentru a se atrage bani, afacerea FNI este privata. In cazul in care ar fi castigat, nici unul din investitorii de la FNI nu ar fi fost dispus sa-si imparta castigul cu altcineva. Acum de ce ar veni cineva sa acopere pierderile, chiar indirect prin stat, pentru ca direct nu scoate nici un ban din buzunar?

Ceea ce este periculos in scandalul FNI este modul cum este pusa problema chiar de unul din cei care a format Fondul, l-a condus o buna perioada de timp si care acum se regaseste, paradoxal, din nou in fruntea FNI, ca administrator.

Pentru ca lucrurile sa se linisteasca, adica investitorii sa-si recupereze banii, Statul, Guvernul, CEC-ul, cineva, trebuie sa dea banii. O mie de miliarde, doua miliarde, trei miliarde...de la cateva mii de miliarde in sus. Nu conteaza ca in acest fond a fost gasita o debandada totala, ca nu se stiu cati investitori sunt, cate unitati de fond sunt in circulatie, ca se raportau date false, ca ar putea fi vorba de fraude. Statul trebuie sa dea banii. Adica ceilalti care nu au pierdut. ai totul a fost spus, la audierile din Senat, fara ca nimeni sa clipeasca si sa-si puna intrebarea de ce.

Este de remarcat interesul pe care parlamentarii il au fata de aceasta afacere, fata de "aflarea adevarului" . Dar acest interes este vazut doar ca o forma de a-si face cineva publicitate. De a arata ca cineva se preocupa - senatorii - de soarta celor care au pierdut la FNI. Totusi nu trebuie sa se confunde lucrurile. De ce trebuie ca guvernul sa asigure restituirea banilor , ar fi o intrebare adresata catre ApR, partid care cere Guvernului sa-si asume responsabilitatea afacerii FNI. In mod cert, exista o responsabilitate a Guvernului si a Parlamentului, deoarece sunt implicate institutii ale statului- CEC si CNVM - in afacerea FNI. Dar responsabilitatea trebuie sa fie penala, civica, morala si mai putin materiala, pentru ca banii, in cazul in care s-ar da despagubiri, vin de la ceilalti oameni care nu au pierdut, pentru ca statul nu are bani proprii.

Este de datoria Guvernului, a premierului, a ministrului de Interne, a Parchetului, a Justitiei, a Parlamentului sa dezlege aceasta afacere, sa caute banii care nu se mai gasesc, sa puna sechestru pe averea celor care au condus SOV Invest, CEC, FNI. Este de datoria guvernului sa recupereze banii si sa-i trimita pe cei vinovati in justitie. Asta da. Pentru ca sunt singurii care au aceasta putere. Dar mai putin sa dea banii. Pentru ca dau din banii altor oameni si pe acestia nu-i intreaba nimeni daca sunt de acord cu acest lucru. Daca s-ar pune aceasta intrebare daca eu, contribuabil, cetatean, sunt de acord sa platesc pentru altul, care a pierdut la FNI, toti ar raspunde nu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO