Opinii

Despre schimbare in partidele politice

Despre schimbare in partidele politice
10.07.2006, 18:44 58

Partidele romanesti nu sunt structuri deschise catre dezbaterea si contestarea interna. Daca veti auzi pe cineva contestand principiile, politica sau liderul unui partid precum PSD, PD, PC, PRM, veti constata ca e vorba de o persoana recent data afara din functie sau din partid. Daca aveti contraexemple, cititi ziarul de maine, probabil ca e vorba de oameni bine informati, care anticipeaza rapid ce urmeaza sa li se intample.
Cauzele acestei situatii sunt relativ usor de intuit. Daca nu credeti in ideea simplificatoare a conservarii puterii ca misiune a conducatorului, incercati explicatiile mai elaborate ale specialistilor in stiinte politice. Pe mine ma intereseaza aici in special efectul acestui conservatorism - stabilitatea in domeniul resurselor umane. Sau, daca preferati, la ciolan raman tot cei dinainte. Baronii partidului, centrali sau locali. Unii, iubiti si apreciati de alegatori, sunt capi de liste sau primari, altii, necunoscuti sau detestati, sunt ascunsi in spatele listelor de partid. Toti au un lucru comun - ei hotarasc in partid, ca e vorba de alegerile interne, de liste, de numiri in functii.
Nu vreau sa pretind ca PNL a fost altfel dupa 1990. Daca la centru liderii s-au succedat (5 presedinti in 15 ani), oamenii din teritoriu au ramas, multa vreme, aceiasi. A trebuit 10 ani noii generatii politice din partid pentru a ridica un numar de lideri cu aspiratii la politica de varf. Si, numai 10 minute, in sedinta conducerii PNL din vara lui 2000, pentru a ne taia pe toti de pe liste. Trebuia sa intre baronii, si locuri erau putine. Atunci, Valeriu Stoica a avut sansa vietii sale politice de a lua o decizie curajoasa, si, practic, atunci a inceput sfarsitul carierei lui politice. Pentru ca a ales baronii, iar baronii l-au parasit indata ce au gasit pe cineva mai usor de folosit.
In 2004, insa, PNL a intalnit o sansa rara. A crescut de la 39 de parlamentari la 95. Si, in aceeasi masura, si-a crescut reprezentarea la nivel local. A doua oara nu am mai gresit. Cu un Stolojan deja obosit si aproape de retragere, dar deschis efortului nostru, echipa care a luat deciziile privind listele de parlamentari a aruncat pe piata o garnitura noua, cu mai bine de 30 de oameni pana in 40 de ani. Fiecare dintre ei cu un palmares profesional, cei mai multi independenti material.
Nu stiu cati dintre acestia vor ajunge oameni politici performanti. Dar sunt convins ca isi vor pastra, cei mai multi dintre ei, onestitatea politica. Adica cinstea, respectul fata de cel de langa tine, respectarea cuvantului dat. Pentru ca le-au deprins inainte de a ajunge sus. Si pentru ca au simtit pe propria piele ce inseamna sa fi lovit de lipsa de onestitate politica a liderului sau colegului tau de partid.
Asa ca asteptati-va de la cei noi ca, atunci cand suntem la guvernare, sa guvernam si nu sa ne certam (veti observa ca, in 90% din cazuri, se cearta cei vechi), ca atunci cand suntem in opozitie sa stam in opozitie cinstita si sa nu facem protocoale de colaborare cu puterea, ca in ambele situatii sa ne sustinem ideile liberale si sa nu le dam pe grauntele modei anului, ca e ea socialista, populara sau de care se nimereste. Iar daca va simtiti inselati in aceste asteptari, trageti-ne de maneca pana cand nu ajungem asemenea celor dinainte.
Drama celor care au fost este ca ei nu pot asa. Oameni precum Valeriu Stoica in PNL sau Adrian Nastase in PSD inteleg prin partid pe cei 40 de sefi din vremea lor, iar prin politica mare pe cei 4-5 care faceau si desfaceau tot pe atunci. Desigur, fara ca cineva sa piarda cu adevarat, fara ca cineva sa plateasca pentru greseli, fara ca vreun om politic roman sa fie dovedit de coruptie in 15 ani!
Asemenea voci nu mai au azi ecou. Si sper sa reusim ca lucrurile sa ramana asa. Spre binele unei clase politice care inca isi cauta drumul spre credibilitate.

Bogdan Olteanu (PNL) este presedintele Camerei Deputatilor

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO