Opinii

Dihonie la cel mai inalt nivel

26.09.2005, 19:23 14

Saptamana trecuta lumea noastra politica a fost socata de izbucnirea unui conflict la nivel inalt. Povestea a inceput cu invitatia lui Traian Basescu lansata liderilor partidelor politice de a veni la Cotroceni pentru a discuta propunerea sa cu privire la un parlament unicameral si a unui referendum asupra Constitutiei cerut de aceasta reforma.

Cu scopul vadit de a contracara sedinta de la Cotroceni, premierul Calin Popescu Tariceanu a invitat la Palatul Victoria pe aceiasi lideri ai partidelor politice pentru a discuta intarzierea proiectelor legislative privind aderarea la UE, pe care el o atribuie tertipurilor folosite de opozitie pentru a bloca modificarea Regulamentului menit a debarca pe presedintii Camerei si Senatului - Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu. Mi se pare o dovada de mare naivitate politica a lui Tariceanu apelul adresat lui Nastase de a renunta sa-si apere scaunul de presedinte al Camerei, dar Mircea Geoana si Adrian Nastase au venit totusi la Palatul Victoria ca sa nu apara ca gica-contra la aderarea comunitara.

Dar ceea ce a socat lumea politica a fost absenta liderilor Partidului Democrat la Palatul Victoria, care in mod evident era dictata de Basescu ca sa-i dea lui Tariceanu o lectie ca sa-si cunoasca lungul nasului in fata presedintelui tarii.

Nu cred ca aceasta teapa va duce la o criza de guvern, deoarece cei trei granguri in cauza au cautat sa repare avaria si sa dreaga busuiocul:

- Tariceanu a declarat ca vorbise dimineata la telefon cu Emil Boc

- Emil Boc s-a scuzat ca avea aranjata dinainte o sedinta la Cluj cu legea politiei locale, iar

- Basescu a spus ziaristilor ca nu-l deranjeaza sedinta lui Tariceanu, ca acesta are dreptul sa se consulte cu cine-i place.

Invitatia la Cotroceni a liderilor politici a avut o soarta nefericita. Sub motiv ca trebuie sa zboare la Bratislava la conferinta euroliberala, Tariceanu a fost primit cu ai sai vineri dimineata, iar din cauza inundatiilor sedinta de sambata cu ceilalti lideri politici a fost amanata cu alta ocazie, asa incat PNL a fost singurul partid primit la Cotroceni. Liberalii i-au prezentat presedintelui un document care cuprinde argumentele PNL in favoarea votului uninominal, dar impotriva parlamentului unicameral. In esenta, liberalii sustin o reducere drastica a numarului de deputati de la 332 la 280. Senatul ar urma sa fie compus din 83 de membri reprezentand judetele tarii (cele mici un senator, cele mari doi senatori, inclusiv sectoarele Bucurestiului).

Este interesant ca seful statului a adus in discutie si ideea republicii parlamentare, care stia ca este preferinta lui Tariceanu, dar liberalii nu au marsat la provocare si

n-au suflat nici un cuvant in favoarea acesteia. Traian Basescu si-a dezvaluit planul: daca nu se ajunge la un consens pe tema parlamentului unicameral, va propune organizarea unui referendum in primavara si, bineinteles, daca ii va iesi pasenta, va revizui Constitutia si va convoca alegeri anticipate. Cum va functiona un executiv in care presedintele si premierul se hartuiesc reciproc, avem deja modelul Iliescu-Nastase cu faze de atac si de impacare. Sambata i-am vazut pe Basescu si Tariceanu impreuna la inundatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO