Opinii

Dragoş Damian, CEO Terapia: Fandoseli savante de HR – munca de acasă, telemuncă, kurzarbeit, săptămâna de 4 zile. Ne minţim frumos. Când o sa vorbim deschis despre problemele adevărate: salariul minim, furtul de angajaţi calificaţi, regimuri fiscale discriminatorii

Dragoş Damian, CEO Terapia: Fandoseli savante de HR –...

Autor: Dragos Damian

26.04.2022, 16:22 17498

Domnule Nicolae Ciuca, Domnule Marcel Ciolacu,

Stiind ca o sa guvernati cel putin pana in 2028 incerc sa va aduc in atentie problemele reale din economie, vazute altfel decat din ministere. Si venind de la unii care nu au lobby-ul “necesar”. Sau nu au timp pentru lobby. O fac si pentru ca se vorbeste tot mai des despre cote progresive de impozitare si ar fi nedrept sa luam si mai multi bani de la contribuabilii onesti cand Romania este paradisul evaziunii fiscale si muncii nefiscalizate.

In episodul de azi, problemele reale din piata muncii, macinata de o criza care nu se mai termina.

Problema 1. Salariul minim

1,5 milioane de romani pe salariul minim? Normal. Toti angajatorii stiu ca un salariu mare genereaza costuri mari (45%). Asadar este mult mai simplu sa (te) angajezi pe salariul minim si din dividendele acordate din profit la costuri mult mai mici (21% = 16%+5%) sa dai premii in cash, tie si angajatilor. Sau sa le dai din incasarile nefiscalizate. Sunt cifre publice: a) munca la “negru” a generat in 2017 o evaziune de circa 90 de miliarde lei si b) in prima jumatate a anului 2021 au fost date amenzi pentru munca la “negru” de peste 50 milioane lei.

Problema 2. Furtul de angajati calificati.

Substituind sistemul de invatamant, aflat in cursa cu sine insusi de a livra PR, imobiliare, catedre-sinecuri si forta de munca pentru UE, zeci de companii industriale platesc anual sute de milioane de lei in instruirea si calificarea angajatilor. Excelent. Excelent pentru companiile care nu dau un leu pentru instructie si se duc si fura angajatii gata pregatiti.

Asadar, haideti sa terminam cu finantarea invatamantului dual, burse, stagii si internship-uri platite pentru studenti, supra-calificare la locul de munca si stagii in strainatate. De aceeasi bani dam un salar mai mare si mergem la competitie sa furam pe cine vrem, gata pregatit.

Problema 3. Regimuri fiscale discriminatorii

Unii angajatori din anumite domenii au facilitati fiscale. De ce aceia si nu altii? Poate ca aceleasi facilitati, in domenii strategice, vor genera mai multa valoare adaugata.

Bonus: recenta facilitate de supliment neimpozitat de 200 lei la salariul minim, sprijinita de mediul antreprenorial (haha)!. Daca angajatorul o aplica, plateste un brut de 2750 lei pentru un net de 1724 lei – asta in conditiile in care un angajator care deja ofera acelasi net plateste un brut de 2911 lei.

Sa nu credeti ca internationalele de HR, vanatorii de angajati si desigur, autoritatile, nu stiu problemele adevarate din piata. Dar rezolvarea acestora nu este o prioritate, acum ies bani din consultanta pentru munca de acasa, telemunca, kurzarbeit si saptamana de 4 zile. Sunt bani aruncati in proiecte cu nume pretioase care intra in buzunarele cuiva, nu rezolva in nici un fel criza de forta de munca.

Supra-subventionarea Green Deal s-a dovedit o greseala strategica a UE. Deficitul major de forta de munca in UE este in zona de productie, 400 de mii de joburi doar in Germania - astfel incat va fi o greseala supra-subventionarea muncii de acasa, telemuncii, kurzarbeit si saptamana de 4 zile? O sa vedem. In orice caz, poate ar trebui sa dam crezare specialistilor din sanatate care spun ca noile tendinte sectioneaza orice urma de relationare umana punand temelia unei intregi generatii de sociopati inadecvati, care nu stiu sa interactioneze cu nimeni, care nu au colegi de servici si apartenta la compania care-i plateste, care au atacuri de panica cand pica internetul si care in cele din urma vor avea nevoie de psihologi sau chiar de psihiatrii.
 

 
Urmează ZF Health&Pharma Summit'24