Opinii

Herta Müller si Dacian Ciolos - vestile bune au venit de afara in 2009

30.11.2009, 23:01 17

Pe cat de prost a fost anul 2009 pentru economia romaneasca, peatat de bun a fost din punctul de vedere al pozitiei tarii noastrepeste hotare.

Acordarea Nobelului pentru literatura unei scriitoare de limbagermana provenite din Romania, Herta Müller, a carei intreaga operaeste despre Romania, si nominalizarea lui Dacian Ciolos pentrufunctia de comisar european pentru agricultura sunt lovituri deimagine pe plan extern.

Daca mai este pus la socoteala si Palme D'Or -ul obtinut deregizorul roman Cristian Mungiu acum doi ani, se poate spune caRomania trece printr-o perioada fasta in strainatate.

Reactia furibunda la explozia prestigiului scriitoarei HertaMüller a unora dintre jurnalistii de marca ai Romaniei ivita parcala comanda, a fost astfel foarte greu de inteles.

Ce poate fi mai onorant pentru o tara care s-a eliberat decomunism printr-o revolutie sangeroasa sa fie remarcata printr-unastfel de premiu pe plan international?

In loc sa se aplece saptamani asupra textelor sale, asupraparcursului sau profesional, asupra ideilor pe care le sustineaceasta scriitoare premiata de cel mai important juriu din lume, oparte din media romaneasca ori a ignorat pur si simplu evenimentul,ori l-a tratat in cheia josnica: "Noroc de Ceausescu, ca altfel numai avea parte de premiu".

La fel, nominalizarea lui Dacian Ciolos a atras reactiipolitruce de genul: un comisar pe agricultura nu trebuie sa stie lace adancime trebuie pusa samanta, iar numirea nu apartine Romaniei,ci Frantei, care l-a sprijinit pe Ciolos.

Dar posibila numire a lui Dacian Ciolos in cea mai inaltafunctie detinuta de un roman vreodata intr-o organizatie politicainternationala este un puternic semn de incurajare pentru oricetanar roman: cine stie carte are viitorul deschis.

Traseul profesional al lui Ciolos nu este singular in Romania deastazi, dar este exemplar prin tenacitatea de perfectionare intr-unsingur domeniu.

Dupa 1989, multi ingineri au deveni bancheri, multi agronomis-au apucat de vandut vopsea sau de facut ziare si multi medici -de plasat medicamente in loc de prescris.

Dacian Ciolos, care face parte, ca si Cristian Mungiu, dingeneratia 1969, a studiat agricultura de la inceput si s-a tinut deagricultura. Acest tip de tehnician, cu expunere internationala siexperienta interna, este inca greu de gasit in Romania.

Breslele au construit capitalismul, iar faptul ca Romania nu arebresle tari, asociatii puternice de profesionisti in orice sector -agronomie, medicina, media, constructii - se simte in calitateaserviciilor si moralitatea furnizorilor.

Numirea lui Ciolos a generat, ca si premiul Hertei Müller,articole pe spatii largi in marile ziare din Vest. Multi dintreziaristii romani inca descopera, la 20 de ani de la Revolutie, ceeste important in Romania citind ziarele de afara.

In acest timp, agenda locala este facuta in marile cotidiene siteleviziuni de stiri de non-evenimente, adica de vesniceledeclaratii ale politicienilor sau de stenograme cu surseindoielnice despre fapte rascoapte. Razboaie de trei zile care seuita in a patra zi.

Premiul Nobel, comisarul pentru agricultura - sunt evenimentedespre care se va vorbi si peste trei, si peste cinci ani.

Marcarea despartirii de comunism prin premiul acordat HerteiMüller si recunoasterea Romaniei in Uniunea Europeana nu pot fiscufundate de nicio opinie a celor care privesc in continuare cudubii catre Occident.

Sunt fapte care conteaza, care imprima traseul unei natiuni. Catot este astazi ziua ei.

Sorin Paslaru este redactorul-sef al ZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO