Opinii

In fata dezastrului

20.09.2009, 23:15 17

Maine, 22 septembrie, in cadrul unui summit al ONU specialorganizat la New York, in ajunul al celei de-a 64-a sesiuni aAdunarii Generale a ONU, presedintele SUA, Barack Obama, va sustineun discurs pe tema schimbarilor climatice in fata liderilormondiali.
In acest moment, statele lumii fac eforturi sustinute pentru anegocia un nou acord international privind combaterea schimbarilorclimatice.
Schimbarile climatice reprezinta una dintre cele mai mari provocariale lumii actuale. Impactul acestora este deja vizibil, iarconsecintele sunt grave. Calota glaciara arctica dispare mai rapiddecat se preconizase. Cea din Groenlanda se micsoreaza. Nivelulmarilor ameninta sa creasca mai mult decat anticipat. Iar rezervelede apa sunt puse in pericol atat de topirea ghetarilor, cat si defenomenele climatice extreme, precum seceta sau inundatiile. Acesteschimbari constituie amenintari nu doar pentru mediul inconjurator,ci si pentru securitatea si stabilitatea lumii.
Stiinta trimite un mesaj simplu si ferm: toate tarile trebuie sacolaboreze pentru a stopa schimbarile climatice, iar actiunile numai trebuie amanate.
Presedintele Obama recunoaste ca SUA trebuie sa conduca eforturileglobale de combatere a schimbarilor climatice. E responsabilitateanoastra, dat fiind ca de-a lungul istoriei am fost tara cu cele maimari emisii de gaze cu efect de sera din lume. Stim ca problemaschimbarilor climatice nu poate fi rezolvata daca SUA nu-si vorreduce emisiile de gaze cu efect de sera. De aceea, Statele Uniteisi vor asuma rolul de conducator in crearea unei economii bazatepe energie "verde" pentru secolul 21.
In domeniul schimbarilor climatice, presedintele Obama imprima onoua directie SUA. Presedintele a cerut Congresului SUA saelaboreze o legislatie ampla in ceea ce priveste energia "verde" invederea scaderii emisiilor de CO2 cu 14% fata de nivelul din 2005si cu 83% pana in 2050. Camera Reprezentantilor a aprobat unproiect de lege in acest sens, iar acum se afla in discutie inCongres. Pachetul de stimulente economice propus de presedinteinclude un buget de peste 80 de miliarde de dolari pentru energie"verde". Iar standardele impuse recent pentru vehicule vor asigurao mai buna economisire a carburantului si o reducere a emisiilorpoluante.
In ceea ce priveste dimensiunea ecologica a schimbarilor climatice,UE si SUA au pachete de masuri similare care conduc la o reducere aemisiilor de gaze cu efect de sera compatibila cu rezultatelecercetarilor. In locul dezbaterilor pe tema diferentelorneglijabile dintre politicile UE si SUA, este mult mai importantacolaborarea pentru prevenirea cresterii necontrolate a emisiilor degaze in randul economiilor in curs de dezvoltare.
Pentru a pastra planeta sigura si locuibila, toate tarile cu unnivel ridicat al emisiilor de gaze trebuie sa colaboreze si sa iamasuri ferme. Nu exista un alt mod de controlare a schimbarilorclimatice. Conform Agentiei Internationale pentru Energie, 97% dinviitoarele emisii de gaze vor veni din tarile in curs dedezvoltare.
SUA urmeaza o strategie globala de combatere a schimbarilorclimatice prin procesul de negociere al Conventiei-cadru aNatiunilor Unite asupra Schimbarilor Climatice (UNFCCC), prinForumul marilor economii asupra energiei si climei si prin relatiibilaterale cheie. Pentru incheierea unui acord international sisolutionarea problemei schimbarilor climatice e nevoie deimplicarea totala a tuturor statelor. Pana in 2020, tariledezvoltate trebuie sa-si diminueze considerabil emisiile de gaze cuefect de sera fata de nivelurile din 2005 sau 1990. Pana in acelasian, marile tari in curs de dezvoltare trebuie sa actioneze indirectia reducerii substantiale a emisiilor de gaze cu efect desera fata de nivelurile emisiilor generate ca urmare aactivitatilor economice standard.
Alte tari in curs de dezvoltare trebuie sa se concentreze peelaborarea unor planuri de reducere a cresterii emisiilor de CO2,in care sa fie incluse eventualele mijloace de asistenta financiarasi tehnica necesare, planuri care sa constituie baza strategiei dedezvoltare pe termen lung. Este important sa ne asiguram caprevederile unui nou acord nu solicita tarilor in curs dedezvoltare adoptarea unor masuri care ar ingradi capacitatea lor decrestere si dezvoltare.Ę
In cele din urma, un acord asupra schimbarii climatice nu se reducela limitarea emisiilor de CO2, ci presupune crearea unei platformepentru o dezvoltare durabila. Dezvoltarea unor surse de energie"verde" e singura cale durabila de viitor. Pentru facilitareaacesteia, tarile cu capacitati avansate trebuie sa fie gata sadezvolte si sa furnizeze aceste tehnologii tarilor care au nevoiede ele. Daca lucram impreuna, efortul de a construi o economieglobala bazata pe energie curata poate oferi oportunitaticonsiderabile, determinand stimularea investitiilor, crestereeconomica si crearea de locuri de munca in intreaga lume.
Statele Unite ale Americii isi sustin ferm intentia de a asiguraincheierea unui acord international. Sunt increzator ca impreunaputem raspunde provocarii reprezentate de schimbarileclimatice.

Todd Stern este emisarul special al SUA pe probleme deschimbari climatice

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO