Opinii

În locul blocurilor aflate în proprietate privată, nu mai bine reabilitaţi şcolile şi spitalele?

Opinie Cristi Moga: În locul blocurilor aflate în proprietate privată, nu mai bine reabilitaţi şcolile şi spitalele?

Autor: Cristi Moga

15.04.2012, 08:48 1062

Întorc de câteva luni capul după bannerele mari din Sectorul 5 al Capitalei, prin care sunt anunţat, "roşu pe alb", că blocurile din sectorul 5 vor fi reabilitate termic, "proiect finanţat integral de Primăria Sectorului 5, Primar Daniel Marian Vanghelie" (PSD).

Blocuri aflate în proprietate privată, unde un apartament cu două camere costă acum în jur de 50.000 de euro, iar după reabilitare preţul creşte probabil cu cel puţin 1.000-2.000 de euro, cu sprijinul Primăriei dintr-un an electoral.

De patru ani de când locuiesc în acest sector, în schimb, n-am avut ocazia să întorc capul şi după un parc sau o parcare nouă, iar dacă vrei să semnalezi acest lucru nu ai nici măcar un site pe internet spre care să te îndrepţi, situaţie, cred, unică în Europa (Primărie cu 300.000 de locuitori fără un site online).

Situaţia nu este singulară, drept dovadă că şi la Primăria Sectorului 6 (primar PD-L) a fost anunţat săptămâna aceasta planul de reabilitare a circa 300 de blocuri, în urma unor costuri de 140 de milioane de euro cu finanţare din bugetul sectorului 6 (70 mil. euro) şi un împrumut de la Banca Europeană de Investiţii (70 mil. euro).

140 de milioane de euro - bani cu care după actualele costuri de construire ar putea fi ridicate aproximativ 5.000 de locuinţe sau 10 spitale cu peste 100 de paturi fiecare. Iar bugetele sunt de aproape acelaşi nivel în fiecare sector al Capitalei.

Primarii din Bucureşti preferă în schimb să reabiliteze blocurile, care într-adevăr reprezintă o problemă a Capitalei, dar una care ar trebui în primul rând să îi macine pe proprietari. Ei ar trebui încurajaţi şi susţinuţi (prin credite garantate, eventual) pentru a-şi îmbunătăţi condiţiile de trai din propria "ogradă" (bloc, apartament) pe banii lor, cel puţin atât timp cât prin spitalele şi şcolile din oraş suflă vântul pe la geamuri!

Un oraş în care Primăria Generală şi cea a Sectorului 1, cel mai bogat din Capitală, îşi desfăşoară activitatea de mai mulţi ani în sedii închiriate, unde plătesc unor dezvoltatori imobiliari chirii de 15-20 de euro/metrul pătrat lunar, "pomenile electorale" ar trebui să fie ultimele pe listă.

Păi cum? Eu, ca primărie, nu sunt în stare de atâţia ani să reabilitez sediile de la Cişmigiu şi Banu Manta, două clădiri istorice din oraş, dar merg să pun polistiren pe apartamentele unor privaţi pe care nu îi interesează propriul lor confort?

E scumpă reabilitarea? Dar facturile la întreţinere cum sunt iarna? E scump traiul în Bucureşti? Mai sunt şi alte oraşe.

Trec zilnic pe lângă sediul Spitalul Universitar sau pe lângă ASE şi cel puţin din exterior cele două clădiri esenţiale pentru Bucureşti arată neschimbate de 20 de ani. La Jurnalism, în sediul din spatele Palatului Cotroceni, iarna se îngheţa de frig în clase. La Universitar sau la Floreasca dacă ai o urgenţă îţi laşi maşina pe unde apuci că nu găseşti loc de parcare.

Bineînţeles, trebuie menţionat că spitalele mari, universitare, sunt în administraţia Ministerului Sănătăţii, nu a Primăriilor, dar asta nu înseamnă că restul spitalelor care au fost descentralizate se prezintă mai bine.

După cum a constatat şi Ministrul Transporturilor, Alexandru Nazare, prioritizarea rămâne o problemă esenţială în administraţia publică. Problema prioritizării nu este dată însă de "neştiinţă", ci de interesele imediate ale celor care ne conduc, iar pentru anul acesta prioritatea numărul 1 este câştigarea alegerilor. S-a "împământenit" că acest obiectiv poate fi îndeplinit cu găleţi, telefoane, iar mai nou cu plăci de polistiren. Deocamdată, restul sunt poveşti, dar poate într-o zi îşi vor da seama şi bucureştenii că o societate funcţionează atunci când fiecare îşi face treaba acolo unde este responsabilitatea lui să o facă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO