Opinii

Opinie Adrian Vasilescu: Este un neadevăr că guvernatorul BNR s-ar fi supărat pe presă

Autor: Adrian Vasilescu

08.11.2010, 23:25 22

O remarcă a guvernatorului Băncii Naţionale, făcută laconferinţa de presă de la BNR, de săptămâna trecută, a trezitreacţii aprinse. În ziare, reviste, la radio şi la televiziuni aurmat un şir de comentarii. Unele calme şi constructive, e drept.Altele însă nervoase, unele mergând până la admonestări severe.Mesajul având, în esenţă, un numitor comun: acela că guvernatoruls-ar fi supărat pe presă şi ar fi pus-o la colţ, "chiar pe coji denucă, în genunchi", cum mi-a spus un tânăr jurnalist.

Ei bine, guvernatorul BNR nu s-a supărat pe presă. Nici măcar nule-a făcut jurnaliştilor vreun reproş pentru ce scriu sau spun înmass-media. Şi nici nu şi-a exprimat dezamăgirea faţă de programeleteleviziunilor sau faţă de conţinutul ziarelor. Remarcaguvernatorului, făcută într-adevăr cu un ton mai ridicat, cum nu-ieste obiceiul, privea către "deschiderea" mult prea mare prin careîşi fac loc în mass-media şi se adresează publicului, inducândpanică, cei care au interes să câştige din preţuri mai ridicate laalimente sau la alte produse.

De fapt, guvernatorul nu s-a supărat. Iar remarca făcută a avutdoar în plan secundar o încărcătură emoţională. În planul principalînsă, mesajul a fost în exclusivitate analitic, fiind dominat deîngrijorarea că aceste ameninţări adresate populaţiei - prin presă!- de către producători care vin şi fabulează că produsele lor sevor scumpi cu 20, cu 30 sau chiar cu 50 la sută, de regulă nuprimesc nicio replică. Şi că nu le spune nimeni că au venit cuaceleaşi poveşti şi acum cinci ani, şi anul trecut, fără să seadeverească vreuna dintre ameninţările lor.

Astfel de bombe au un cost mult prea mare. Iar costul nu-lsuportă numai Banca Naţională. Îl suportă întreaga ţară şi, înprimul rând, populaţia. Pentru că inflaţia, în România, are şi ocomponentă emoţională. O componentă alimentată deseori cu ştirisenzaţionale despre preţuri care vor tot urca.

I s-a reproşat guvernatorului, în comentariile pe această temă,că nu pune punctul pe "i" şi nu-i nominalizează pe cei vizaţi decriticile sale. Explicaţia e simplă: guvernatorul BNR nu vapolemiza niciodată, în dezbateri publice, cu x ori cu y dintre ceice ameninţă cu scumpiri alarmante. Niciun guvernator de bancăcentrală din lumea asta n-o face. La urma- urmei, cei care faczgomote inflaţioniste n-au decât să poarte câte războaiepsihologice vor. Important este ca, atunci când visele lor ajung înpaginile ziarelor sau în emisiuni de televiziune, să li se spună şiadevărul. Iar unul dintre adevăruri este acela că niciodată, înanii din urmă, aceste explozii inflaţioniste prezise de ei nu s-auîmplinit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO