Opinii

Opinie Dan Armeanu: Decizia agenţiilor de rating – o veste neaşteptată şi necesară pentru România

Opinie Dan Armeanu: Decizia agenţiilor de rating – o veste neaşteptată şi necesară pentru România

Autor: Dan Armeanu

06.07.2011, 00:02 488

Într-o perioadă în care Europa este tulburată de crizadatoriilor suverane, România revine după aproape trei ani încategoria ţărilor cu risc scăzut din punct de vedere alinvestiţiilor. Însă, trebuie să fim constienţi că atât revenireaeconomiei din zona recesiunii cât şi această decizie a agenţiilorde rating nu ne aparţin decât într-o mică măsură. Să nu uităm cărevenirea economiei s-a produs, în principal, din inerţia reveniriieconomiilor europene.

De asemenea, şi această decizie ţine într-o mare măsură deun element extern şi anume existenţa acordului cu FMI pe care l-amrespectat şi-l respectăm în continuare. Alte motive care probabilau stat la baza deciziilor agenţiilor de rating constau în faptulcă avem o pondere a datoriei publice în PIB încă redusă încomparaţie cu celelalte ţări din UE, că avem perspectiva reduceriideficitului bugetar, că am ieşit tehnic din recesiune şi că avem unpotenţial mare de creştere pe termen lung. Această deciziereprezintă şi o corelare a poziţiilor agenţiilor de rating cuevoluţia CDS-urilor pentru ţara noastră care în ultimul timp auînregistrat valori reduse.

Este o decizie ce transmite un semnal important pentru pieţelefinanciare şi pentru investitori. Aceasta se va reflecta atât încostul de finanţare a statului dar şi în volumul investiţiilor pecare România le va atrage. Ţinând cont de faptul că statul şi-aredus cheltuielile pentru investiţii în ultimii ani iarinvestiţiile străine directe au înregistrat o scădere şi în acestan, economia are mare nevoie de investiţii pentru a-şi susţinerevenirea. Mai mult, dacă luăm în considerare şi reticenţa băncilorde a-şi asuma riscurile din economie şi de a da drumul lacreditare, perspectiva atragerii de investiţii în urma acesteiveşti nu poate fi decât benefică pentru economie. De asemenea, orevenire a investitţilor poate reechilibra economia pentru căprincipalele motoare de până acum, exporturile şi industria, auredus turaţia la mijlocul anului.

Probabil că primele efecte se vor resimţi în viitorul apropiat,cel mai probabil pe piaţa de capital ţinând cont de mobilitateafluxurilor financiare şi de anunţul privind oferta prin care statulva vinde pe Bursă acţiunile Petrom.

Mai avem însă foarte multe de făcut până să realizăm o creşteresustenabilă. Astfel, trebuie în continuare să fim echilibraţi, sărealizăm procesul de consolidare fiscală şi de ajustaremacroeconomică. În acest moment, avem oportunitatea de a învăţa dingreşelile trecutului. Avem nevoie de investiţii pentru a obţine ocreştere economică din producţie şi nu din consum. Astfel, trebuiesă canalizăm investiţiile mai mult către industrie, agricultură,producţie şi infrastructură şi mai puţin spre retail şi sectorulimobiliar.


Prof. univ. dr. Dan Armeanu
Facultatea de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori Academiade Studii Economice, Bucureşti

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO