Opinii

Opinie de Andreea Vass, consilier al primului ministru: Despre pensii cu echilibru analitic (I)

19.02.2010, 00:00 54

Superficialitatea dezbaterilor publice actuale condamna parteabuna a politicii publice propuse in domeniu pensiilor, dar conservalipsa de viziune si clientelismul diriguitorilor care pana acum aucreat un sistem plin de dezavantajati cu pensii mici si foarteputini privilegiati cu pensii nejustificate. Demagogi, politruci sineprofesionisti care invoca interesul national ce mascheazainteresul propriu, manuitori febrili ai manipularii, dar carora lelipseste proprietatea termenilor socio-economici si careinconstienti ne vor impinge spre marginea prapastiei bugetare.

Pornesc o cruciada explicativa cu privire la riscurile siavantajele noului sistem unitar de pensii pe care il propuneGuvernul Romaniei, cu gandul ca efortul de normalitate nu estecostisitor si ca oricat de idealista as fi nu-mi pierd luciditateaanalitica. Ploaia de intrigi inutile, dar virulente si vehemente,alimenteaza inconsistenta si proasta functionare a sistemului depensii de pana acum si risca sa il prezerve.

Incercam mai intai sa desenam realitatea tabloului regional deansamblu, fara a incerca sa justific in vreun fel deciziile dinRomania cu cele luate in tarile vecine sau cele privindsuprapunerea excesiva a consiliilor de administratie si desupraveghere ale unor colegi de partid cu salarii halucinante.

Asadar, prima mea concluzie este ca toate statele europene suntconfruntate cu deficite ale bugetului de asigurari sociale si suntnevoite sa puna piloni sanatosi pentru sistemele de pensii. Romaniaa intarziat nejustificat reforma in materie si ne aflam in fataunei provocari care nu mai sufera defel amanare.

Cum s-au miscat contributiile la asigurarile sociale invremuri de contractie economica?

Unele tari au crescut CAS-urile, precum:

- Romania: de la 27,5% in 2008 la 31,3% in 2009;
- Rusia: de la 20% la 26% incepand cu 2011;

altele au optat pentru diminuarea acestei poveri fiscale:

- Bulgaria: de la 28% la 26% incepand cu 1 ianuarie 2010; sediscuta acum continuarea acestui efort spre 23% incepand cu2013;
- Macedonia: reducerea graduala a contributiilor penru pensiiincepand cu ianuarie 2009: 2008 - 21,5%, 2009 - 19%, 2010 - 16,5%,2011 - 15%

Reforma sistemelor de pensii nu a ocolit niciuna dintretarile vecine

De pilda, in Ungaria:
- a fost eliminata a 13-a pensie;
- in 2010 pensiile au fost inghetate;
- in viitor pensiile vor creste in functie de ritmul de crestere alPIB, astfel: indexarea pensiei 100% cu inflatia daca ritmul decrestere al PIB este mai mic decat 3%; indexarea pensiei 80% cuinflatia si 20% cu cresterea salariilor daca ritmul de crestere alPIB este intre 3 si 4%; indexarea pensiei 100% cu inflatia dacaritmul de crestere al PIB este mai mic decat 3%; indexarea pensiei60% cu inflatia si 40% cu cresterea salariilor daca ritmul decrestere al PIB este intre 4 si 5%; indexarea elvetiana mixta ucresterea preturilor si a salariilor daca PIB creste cu peste5%;
- varsta de pensionare creste de la 62 la 65 de ani pana in2012;
- penalitatile cresc pentru pensionarea anticipata si bonusurilecresc, de asemenea, pentru pensionarea intarziata.

In Polonia sunt eliminate numeroasele scheme de pensionareanticipate (accesibile pana acum pentru aproape 1 milion depersoane).

In Letonia:
- pensiile sunt inghetate in 2010;
- s-au redus pensiile anticipate de la 80% din pensia cu stagiucomplet de cotizare, la 50% din pensia cu stagiu complet decotizare;
- pensionarea anticipate nu va mai fi o optiune incepand cu 1ianuarie 2012.

In Ucraina s-a suspendat indexarea pensiilor in 2009 si sediscuta despre continuarea acestui efort si in 2010. In Croatia sesuspenda indexarea pensiilor in 2010.

Dezbaterile la nivel national se invart in jurulurmatoarelor propuneri guvernamentale:

- eliminarea indexarii pensiilor cu cresterea salariilor inLetonia;
- suspendarea indexarii pensiilor in 2010 in Moldova;
- modificarea modului de indexare a pensiilor daca deficitulbugetului public de pensii depaseste 1% din PIB in Estonia;
- trecerea graduala de la indexarea pensiilor cu crestereasalariilor la indexarea cu rata inflatiei pana in 2030 inRomania;
- cresterea varstei de pensionare la 62 de ani pentru barbati sifemei in Ucraina, la 65 de ani pentru femei in Croatia, respectivegalizarea varstelor de pensionare pentru femei si barbati la 65 deani pana in 2030 in Romania.

Pensiile in 2010 au fost inghetate nu doar in Romania, ci si intari precum Bulgaria, Cehia, Lituania, Letonia si Ungaria. Aucrescut insa pensiile minime in Rusia, Turcia, Armenia si a pensieiminime sociale cu rata inflatiei in Romania.

Diferenta intre Romania si tarile vecine esteca la noi:

- Deficitele anuale ale bugetului public de pensii au devenitcronice. 2009 a fost martorul celui mai ridicat deficit din ultimii10 ani, de circa 1,5 miliarde euro (peste 1% din PIB), adicaaproximativ 16% din cheltuielile anuale cu pensiile.

- Doar jumatate din forta de munca activa ocupata este asiguratapentru pensie. Restul evita inregistrarea veniturilor in sistemulpublic de asigurari.

- Distorsiunile sistemului de pensii generate de crestereamasiva si frauduloasa a pensionarilor de invaliditate, de la circa600.000 persoane in 2001 la circa 900.000 in 2009, si o triplareanuala a numarului de pensionari anticipate (115.000 pensiianticipate partiale in 2009).

- Pensia unora este mult mai mare decat salariul sau contributiala fondul public de pensii, din cauza privilegiilor create de celecirca 80 de acte normative care reglementeaza pensiile speciale.Ele au fost girate de catre guvernele si Parlamentele de pana acumcare invoca acum constitutionalitatea retragerii unui drept odataacordat.

Niciun alt stat din regiune nu a fost impanat cu pensii specialeatat de grosolane ca in Romania si cu distorsiuni atat degrave.

Voi explica ulterior fiecare dintre principalele masuri dereforma incluse in sistemul unitar de pensii publice propuse inproiectul trimis de catre Guvern in Parlament.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO