Opinii

Opinie Doru Lionachescu: Guvernul Romaniei ia saci de bani de la FMI doar cu buletinul, ca sa-i faca praf pe salariile bugetarilor

20.09.2009, 23:17 23

Board-ul FMI va aproba astazi, mai mult ca sigur, o noua transade imprumut pentru Romania, din care buna parte se va indreptadirect catre acoperirea deficitului bugetar. FMI parafeaza astfelceea ce pana in urma cu doar cateva luni parea de necrezut inrelatia cu o institutie internationala si ceea ce este, in modindubitabil, o practica gresita din punctul de vedere al judecatiide credit sanatoase: finantare consumului prin indatorarea petermen lung. In acelasi timp, Romania intra astfel oficial inclubul dezonorant al tarilor ale caror finante publice sunt atat dedevastate incat trebuie sa se imprumute pentru a putea continua safunctioneze.
Surprinzatoare mi se pare nu atat decizia disperata a guvernului dea apela la aceasta solutie extrema de finantare a unui deficitbugetar galopant, in locul imperios necesarei restructurari dintemelii a cheltuielilor, cat tacerea complice cu care aceastadecizie este acceptata de elitele economice romanesti, de BNR, deanalisti, de opinia publica in ansamblu. Mult hulit si dezavuat lanivel individual, creditul de consum simplificat, in valuta, esteiata acceptat tacit, la nivel national, atunci cand devine politicade finantare a deficitului public. Refuz sa fiu parte a acesteitaceri complice, intelegatoare, si spun raspicat: nerestructurareaaparatului bugetar si finantarea consumului statului prin crediteexterne este o politica profund gresita, iresponsabila si carecompromite grav sansele iesirii Romaniei din criza. In mintea mea,de sustinator timpuriu al unui acord cu FMI, banii ar fi trebuit saserveasca exclusiv stabilitatii monetare si investitiilorproductive.
Ca un gospodar nechibzuit, Guvernul Romaniei ia saci de bani de laFMI doar cu buletinul, ca sa-i faca praf pe salariile bugetarilor,in loc sa reduca aceste cheltuieli la niveluri sustenabile. Maimult, in octombrie, vom ridica de pe pietele internationale inca unmiliard de euro purtatori de dobanda. Ce se va face si cu acestibani? Vor fi "papati" de un sector bugetar labartat, corupt,ineficient si clientelar in aproximativ o luna! Realizatimagnitudinea gaurii negre in care guvernul pompeza bani cunemiluita? Vom imprumuta un miliard de euro pe care ii vom rambursain cinci ani, ca sa platim salariile bugetare PE O LUN~! Nu maivorbim de faptul ca Ministerul Finantelor - vataf impotent peste unsector bugetar pe care nu e capabil sa-l aduca pe linia de plutire- aduna zilnic, cu ambele maini bani scumpi de pe piatainterbancara, facand creditarea sectorului privat completneatractiva pentru banci.
Daca se pastreaza ritmul actual al indatorarii nationale, celtarziu anul viitor ponderea cheltuielilor legate de serviciuldatoriei va depasi sumele alocate educatiei si altor sectoarecruciale pentru viitorul Romaniei. Urmarea? O tara care aloca maimult la plata datoriilor decat la educatie e condamnata la saracie!Vom intra astfel in cercul vicios al indatorarii perpetue pentruplata datoriilor anterioare, vor ramane prea putine resurse pentruproiecte care sa asigure prosperitatea cetateanului, vom compromitesansele iesirii din criza, deoarece orice eventuala umbra decrestere economica va fi anulata de povara datoriilor.
Ca intr-un blestem fara sfarsit, Romania a trecut in ultimii cinciani de la o guvernare nechibzuita cu banul public la o guvernaretimorata si excedata de amploarea restructurarilor absolut necesarepentru readucerea pe linia de plutire a finantelor tarii. In loc saia taurul de coarne si sa treaca, macar acum, in ceasul aldoisprezecelea, la masuri radicale de reducere a cheluielilor insectorul bugetar, guvernul prefera calea comoda, fara costuripolitice imediate, a imprumutului pentru plata salarilor sipensiilor, asa cum a recunoscut candid, in cateva randuri, chiarseful statului.
Desi facil si aparent inofensiv, a te imprumuta pentru a consumaeste si la nivelul unei tari - asa cum am vazut-o fara tagada lanivelul cetateanului - calea sigura catre saracie. Nimeni nu mapoate convinge ca tot ceea ce e gresit si periculos la nivelindividual - creditul de consum in valuta - poate fi corect sibine-venit la nivelul politicilor publice ale unei tari. Promovandaceasta iresponsabilitate fiscala detrimentala, Romania nu numai cademonstreaza ca nu a invatat nimic din actuala criza - care i-apenalizat dur pe cei indatorati - dar se indreapta clar catreplutonul perdantilor crizei.
In lumea post-criza nu vor mai exista tari emergente si taridezvoltate, ci probabil doar tari creditoare si tari debitoare.Plasandu-ne cu buna stiinta in grupul tarilor care se imprumutapentru a consuma, nu ne mai ramane decat sa exclamam tamp, privindla comedia bufa care a devenit guvernarea: "Dar halatu', cat costahalatu'...?".

Doru Lionachescu este partener principal la casa de consultantapentru fuziuni si achizitii si finantari CapitalPartners

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO