Opinii

Opinie Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: Bucuraţi-vă! Guvernul s-a prins că piaţa imobiliară e umflată şi forţează scăderea preţurilor cu 15%, prin noile măsuri fiscale

Opinie Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: Bucuraţi-vă!...

Autor: Dragoş Dragoteanu

07.07.2022, 09:22 43506

Prima institutie care a realizat ca preturile imobilelor trebuie corectate rapid a fost BNR. Octogenarii bancari au experienta crizei anterioare si, avand scoala comunismului in sange, nu mai repeta aceeasi greseala. Am scris acum 9 luni despre semnalul trimis de BNR, aici: https://www.zf.ro/opinii/opinie-dragos-dragoteanu-euroest-invest-de-la-boom-la-criza-bnr-si-a-20312477 Multi citesc, putini inteleg. E treaba lor.

Dupa ce guvernul a scazut cota de TVA la 19% la 5% pentru apartamentele de pana in 140.000 euro (700.000 lei), tranzactiile imobiliare pana in aceasta suma au crescut considerabil. Constructorii care au avut ceva de vanzare, anterior la preturi mai mici, au ridicat pretul din tastatura si unii chiar au vandut bine, ajutati de inflatie si mai ales de TVA redus. Amanarea cu un an a acestei implementari fiscale le-a picat manusa. Initial au injurat la greu, ulterior au jubilat profund.

Mai nou, statul s-a saturat sa ofere facilitati dezvoltatorilor imobiliari si a revenit cu un TVA redus de 5% numai pentru apartamentele pana la valoarea de 120.000 euro (600.000 lei). Practic, guvernul a inteles ca a fost prea generos cu pomenile si vrea sa colecteze mai multi bani la buget. Sa vina criza, sa nu vina?

Concret: 140.000 euro + TVA =166.600 comparat cu 140.000 euro + 5% =147.000 euro inseamna o  diferenta de 19.600 euro. Bani pierduti de statul roman sau castigati de investitorii privati. Suma asta, putea sa insemne mobilarea apartamentului. Mai nou, s-a schimbat...schimbarea! Intre 140.000 euro si 120.000 euro este o scadere de aproape 15%! Cu TVA de 5%, intre 147.000 euro si 126.000, este o diferenta de 21.000 euro. Mai mult decat 19.600 euro. Avantaj client!

Personal, cred ca e mai mult decat o modificare de TVA. In opinia mea, statul face direct o corectie de pret pentru cele mai cautate apartamente din piata, anticipand viitoarele probleme economice la nivel national. Acesta masura fiscala vine in completarea masurilor bancare instituite de BNR in ultima sedinta de politica monetara. Consumul prin imprumuturi greu returnabile este in atentia ambilor decidenti. Statul si BNR lucreaza mana in mana, chiar daca nu se ''iubesc'' la prima vedere.

Daca mai amintesc si de masura amanarii cu 9 luni a ratelor la banci pentru debitorii care au probleme financiare, lucrurile se aseaza pe trendul normal, de preventie sociala, la nivel guvernamental. Traiasca PSD cu ''remorca'' din dotare, PNL. Apropo, nu mai e niciun USR-ist prin Piata Victoriei sa strige ceva...

Cine pierde? Dezvoltorii lacomi, care au pompat preturile artificial, vor trebui acum sa le ajusteze, daca vor mai dori sa vanda aceleasi apartamente, mai ales in noile conditii de creditare, mult mai scumpe de la luna la luna. Pe potentialii cumparatori nu-i intereseaza deloc ca au crescut preturile materialelor de constructii, atata timp cat ei nu mai pot sa ia credite. Sau, daca totusi sunt eligibili, imprumuturile bancare au devenit costisitoare si prea riscante pentru romanul de rand, iar sumele oferite de banci s-au diminuat considerabil.

Cine castiga? Paradoxal, dupa parerea mea, castiga investitorii care au asteptat si nu s-au aruncat cu ''turma'', adica sa cumpere cu credit al doilea sau al treilea apartament, mizand ca fac o afacere. Cine a avut rabdare este recompensat de guvern si, spre ciuda multor dezvoltarori, va fi „onorat” si de acestia, cu un pret mai mic, in acord „indicatiile”guvernului. Va reamintesc ca, la orice proiect imobiliar dezvoltatorii castigau cel putin 100%, asa ca va rog sa nu-i plangeti. Inca o duc bine. Au ei grija de profitul lor, voi aveti grija cat le platiti.

Cine castiga si mai mult? Dupa 30 de ani de imobiliare pot sa spun ca cei mai castigati investitori vor fi aceia care vor avea si mai multa rabdare. Adica nu vor cumpara nici la preturile actuale si vor mai asteapta cel putin... 9 luni. Intre timp, nu se ''naste'' nimic nou sub soare, dar daca rusii inchid gazul nemtilor la iarna, reducerea de TVA nici nu mai conteaza. Vor fi apartamente la vanzare ''last minut'' la multi dezvoltatori care vor ramane fara cash si vor avea probleme cu bancile. Aviz amatorilor si succes rabdatorilor!

 

Dragos Dragoteanu, General Manager Euroest Invest