Opinii

Opinie Eduard Dinu: Bursa, între raţiune şi simţire

Autor: Eduard Dinu

28.02.2011, 12:14 110

Benjamim Graham, celebrul investitor american care, vreme decâteva decenii, a bătut constant indicii bursieri, afirma în cartea"Investitorul inteligent", recent tradusă şi în limba română, că"piaţa (bursieră - precizareanoastră) este ca un pendul care oscilează continuu între optimismulnefondat (care face ca acţiunile să fie prea scumpe) şi pesimismulnejustificat (care le face prea ieftine). Investitorul inteligenteste o persoană realistă care vinde optimiştilor şi cumpără de lapesimişti".

De ce este relativgreu în realitate pentru un investitor pe bursă să îşi păstrezerealismul care, completat cu inteligenţă, ar trebui să îi asigureobţinerea unor randamente mulţumitoare pentru capitalul investit peo perioadă relevantă de timp? Din mai multe motive, cele maiimportante în opinia noastră fiind prezentate maijos.

Profilul emoţionalspecific fiecărui investitor

Acesta anulează înmajoritatea cazurilor beneficiile unei atitudiniriguros-ştiinţifice bazată pe calcule şi inteligenţă. Ştiinţadenumită "finanţe comportamentale" studiază efectele nocive indusede către temperament asupra comportamentului investiţional la nivelde individ, firmă sau societate. Depresia şi anxietatea câştigăconstant în disputa cu inteligenţa. Iar când cele două profilepsihologice survin la mulţimi covârşitoare de indivizi atunciefectele sunt similare tornadelor. Ceea ce pentru un investitorinteligent nu reprezintă altceva decât o oportunitate. Mai este unaspect important de precizat în consonanţă cu factorul emoţional:omul are un comportament animalic simţindu-se bine în turmă. Dacăceilalţi au acţionat LA FEL atunci acest lucru reprezintă pentru elconfirmarea înţelepciunii deciziei luate. Warren Buffet, creatorulfondului de investiţii Berkshire Hathaway şi fost student al luiGraham, spunea: "Berkshirecumpără când oile sunt în altă parte".

Influenţa"intermediarilor"

Optimismul saupesimismul este propagat rapid de către brokeri. Îmi răsună înminte şi acum "sfaturile" unor brokeri români care, în vara anului2007, recomandau, pe un post de televiziune specializat, achiziţiade titluri la S.I.F.-uri, pronosticând că e o problemă de zile pânăcând indicele de profil BET-FI va atinge nivelul de 120.000 depuncte. La data acelor profeţii nivelul se situa la 92.000 depuncte şi corespundea unui PER mediu de cca. 30! De atunci indiceleBET-FI a coborât timp de câţiva ani şi a ajuns la un minim de 7.000de puncte nereuşind să spargă pragul de 25.000 de puncte decâtpentru perioade foarte scurte de timp. Pe baza unor calculepersonale PER-ul S.I.F.-urilor se situează actualmente în jurulvalorii de 8. Este relativ uşor pentru cititor să ataşezeetichetele de realism şi respectiv optimism exagerat valorilorprecedente. Intermediarii au un conflict de interese evident: eitrebuie să asigure rulaj indiferent că fac acest lucru prinîncurajarea vânzărilor (susţinând pesimismul) sau a cumpărărilor(umflând în fapt balonul speculativ al acţiunilor). Intermediariijoacă un rol nociv major şi constant în crearea baloanelorspeculative fie că este vorba de bănci, de firme de evaluare, desocietăţi de asigurare, de agenţii de rating sau de brokeri dupăcum spuneam anterior. Comisionul lor depinde de "sută" astfel cătrebuie să facă totul să mărească "suta". Pentru că şi bonusurilede performanţă depind, aţi ghicit, tot de mărimea"sutei".

Impactulmass-mediei

Într-o lumeglobalizată inter-conectată în timp real la un flux informaţionalgigant anxietatea sau exuberanţa se întreţin relativ uşor. Omulselectează informaţiile care îi confirmă ipotezele proprii şirămâne orb la celelalte ştiri. Un exemplu pertinent după părereanoastră este informaţia cu privire la preţul petrolului. Dacăpreţul se majorează, cazul actual generat de instabilitateapolitică în creştere în ţările arabe, atunci se consideră că acestlucru este de natură să afecteze creşterea economică, ştiut fiindcă ţiţeiul este un element de cost pentru toate bunurile şiserviciile de pe glob. Dacă preţul se reduce apare pe fluxurile deştiri interpretarea că această dinamică sugerează fragilitateacreşterii căci cererea relativ scăzută pentru această materie primădetermină ajustarea în jos a preţului său. Un comportament realistşi depasionat ar trebui să identifice o manipulare informaţională,nu credeţi?

Unsfat

În calitate deinvestitor pe piaţa de capital singurul răspuns valid pe care l-amgăsit ca mijloc de apărare în faţa acţiunii distructive a emoţiei,comportamentului de turmă precum şi a manipulării informaţionale afost istoria şi experienţa de decenii relatată în cărţile unorprofesionişti ai investiţiilor. Este singura şi cea mai preţioasărecomandare pe care o pot face celor care fie au investit pe bursă,fie au de gând să o facă. Singurul ingredient care mai trebuielipseşte din păcate din gena poporul român. Numele său este"răbdare".

Prof. Dr. EduardDinu - Academia de Studii Economice din Bucureşti

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO