Opinii

Panica primului ministru

06.10.2003, 00:00 9



Am spus si am scris de mai multe ori in ultimele luni ca PSD nu se teme de nimic mai mult decat de alianta PNL-PD. Reactia primului ministru Adrian Nastase in chiar ziua nasterii acestei aliante a dovedit insa mai mult decat temere, a dovedit panica si spaima. Dupa ce au propagat mitul opozitiei slabe si divizate, artizanii propagandei PSD erau convinsi ca urmatoarele alegeri parlamentare si prezidentiale vor fi castigate, la galop, de actualii guvernanti. In plus, coloana a cincea din PNL parea destul de solida pentru a impiedica alianta, iar actiunile judiciare inscenate impotriva lui Traian Basescu, dublate de racolarea unor lideri importanti la nivel national si a alesilor locali in diferite judete, tintea catre distrugerea Partidului Democrat.



In aceste conditii, parafarea aliantei PNL-PD i-a luat prin surprindere pe conducatorii partidului de guvernamant, iar Adrian Nastase s-a lansat intr-un discurs irational, expresie evidenta a panicii starnite de spectrul pierderii puterii. Prin acest discurs rostit in fata primarilor si alesilor locali PSD, primul ministru a legitimat alianta ca alternativa la actuala putere si a confirmat inceputul cristalizarii bipolare a sistemului politic din Romania. Voi pleda neobosit in favoarea acestei solutii, intrucat experienta a doua secole de democratie moderna a demonstrat ca sistemele politice bipolare sunt mai eficiente decat toate celelalte variante de pluralism politic.



Desigur, alianta PNL-PD nu este o solutie ideala pentru simplul motiv ca, in politica, la fel ca in viata noastra de toate zilele, nu exista solutii perfecte. Dar aceasta alianta reechilibreaza scena politica, revitalizeaza principiul alternantei la putere ca motor al democratiei, risipeste iluzia ca, in acest moment, un nou partid ar putea avea sanse in alegerile parlamentare si prezidentiale si ofera speranta cetatenilor Romaniei.





Doua false pericole si un pericol real se afla in fata aliantei



Cei care au boicotat si boicoteaza aceasta alianta, dinauntru si din afara, au clamat si clameaza incompatibilitatea doctrinara dintre PNL si PD, precum si asemanarea cu coalitia care a guvernat intre 1996 si 2000. Aceste false pericole sunt doar o incercare de manipulare a opiniei publice. Pe de o parte, programele celor doua partide sunt perfect compatibile: in domeniul economic, social-democratia moderna (nu cea pesedista) nu mai poate ignora solutiile liberale, iar liberalismul modern nu mai poate face abstractie de politicile sociale. Pe de alta parte, numai cei de rea-credinta sau naivii pun semnul egalitatii intre alianta PNL-PD si coalitia din perioada 1996-2000. In realitate, cele doua structuri politice sunt radical diferite. Mai intai, nu se poate confunda o alianta formata din doua partide cu o coalitie de coalitii (USD + UDMR + CDR) care reunea numeroase formatiuni politice si civice si in care factorii de dispersie au fost mult mai puternici decat cei de coagulare. In al doilea rand, alianta PNL-PD se intemeieaza pe o platforma politica si pe un protocol de organizare si functionare care contureaza o forta politica puternica si coerenta, apta sa actioneze ca si cum ar fi un singur partid. In al treilea rand, aceasta alianta se realizeaza cu mai bine de un an inaintea urmatoarelor alegeri parlamentare si prezidentiale, timp in care poate elabora un program de guvernare realist, transpus in mesaje credibile pentru alegatori. In al patrulea rand, liderii acestei aliante se bucura de credibilitate populara in conditiile in care au fost anterior la guvernare. Altfel spus, ei sunt sustinuti de electorat nu doar pentru promisiunea de a guverna bine, cum s-a intamplat cu liderii CDR, ci si, mai ales, pentru ca au facut deja dovada ca pot guverna in folosul cetatenilor.



Pericolul real se afla insa dincolo de credibilitatea lui Theodor Stolojan si a lui Traian Basescu. Cele doua partide, in intregul lor, la centru, dar mai ales la nivel local, trebuie sa faca dovada, dupa castigarea alegerilor, ca sunt in stare sa construiasca nu numai o alternativa la guvernarea PSD, ci una la toate guvernarile postdecembriste, adica o alternativa la demagogie, coruptie, hotie, minciuna, nedreptate si ineficienta. Valorile simple, fundamentale ale vietii in comunitate au fost ignorate, intr-un fel sau altul, de toate guvernarile anterioare si mai ales de guvernarea PSD. Alianta PNL-PD si-a pus pe umeri povara imensa a cuvintelor adevar si dreptate. Nu sunt de acord cu aceia care spun ca denumirea aliantei este neinspirata. Dimpotriva, ea este inspirata din realitatea Romaniei de astazi. Cetatenii au nevoie de adevar si dreptate nu doar in discursuri politice, ci si in realitatea cotidiana. Alianta PNL-PD trebuie sa aiba puterea de a reabilita aceste cuvinte. O va putea face numai daca se va dovedi a fi nu o solutie politica de conjunctura, ci calea constructiei bipolare a sistemului politic romanesc. Asadar aceasta alianta trebuie sa reziste indiferent de castigarea sau pierderea alegerilor urmatoare ca o solutie durabila pentru modernizarea si integrarea europeana a Romaniei.



Esecul aliantei ar fi esecul integral al actualei clase politice si va determina, abia in momentul in care se va consuma, nasterea unor forte politice noi, capabile sa redescopere sensul moral al politicii democratice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO