Opinii

Politica cu offside si taieri de nod

14.06.2006, 00:00 11

Democratii i-au lasat, a cata oara (?), pe liberali in offside. S-au facut scapati de Gheorghe Dobre - un balast de imagine, l-au pus la conserva pe celalalt Gheorghe (Pogea) demonstrand si in practica alergia lor la functia de ministru de stat. De partea cealalta, PNL si premierul Tariceanu au inghitit in sec si au luat la cunostinta. Evident, restructurarea "made by PD" nu le este, in continuare, pe plac si cum a "incremenit in proiect" Boc&comp au hotarat sa-i dea o lectie.

In momentul de fata toti si nimeni vor reorganizarea Guvernului. Sa se faca, dar nu cu zgaltaieli prea mari. Adica sa se modifice pe ici - pe colo, toate orgoliile sa fie satisfacute si tot romanul sa prospere. Ideea de reorganizare a Executivului pierde deja din forta si substanta. De fapt, totul se invarte intr-un cerc vicios. Nimeni nu se mai intelege cu nimeni in Alianta, daramite in Coalitie, unde supararile UDMR pun o frana serioasa dorintelor (oare sincere?) de a vedea o alta fata a Guvernului.

Toate aceste nesfarsite hartuieli gripeaza mecanismul si asa obosit al Puterii. Liderii se cearta, parlamentarii zburda, pe ministrul Nicolaescu l-a salvat de la infarct un senator care s-a abtinut. Singurul cuvant de ordine care mai tine randurile intr-o aliniere relativa este goana dupa Uniunea Europeana. Daca n-ar fi existat mirajul taramului cercului instelat probabil am fi dat piept cu o stare clasica de blocaj in politica. O asemenea stare exista de ceva vreme. Ce se misca se misca in virtutea inertiei.

Ca peisajul sa fie totalmente dezolant, opozitia social-democrata este asa de scufundata in vechile si noile sale angoase, incat isi iroseste fortele ca sa isi planga de mila. Ba o supara batranul Iliescu cu Polul care nu e Pol, dar e vioi si se misca, ba apare un necaz cu niste fregate. Cu o putere dezorientata si o opozitie moale, conditiile de marasm sunt intrunite. Lipseste ca in valuri sa fie aruncat "elementul" Basescu. Pe post de amortizor de turbulente.

Presedintele si premierul vor face un drum impreuna la Consiliul European. Unde, probabil, vor auzi ca crema Uniunii va mai vrea sa astepte pana la toamna ca sa accepte asezarea pe tortul romanesc si ca depinde de noi si numai de noi daca vom ramane cu blatul sau si cu ceva in plus. Este adevarat ca presedintele si premierul au realatii glacial-institutionale, insa imperativele momentului poate ii vor face sa discute cu intelepciune - ca intre barbati si politicieni - despre marea dezordine interna.

Sau poate Traian Basescu, de dragul efectelor pirotehnico-teatrale, va tuna de la tribuna Parlamentului cum ca Guvernul nu-i place, deci guvernul trebuie sa plece.

Asta e durerea politicii romanesti: cand e ceva mintenas de rezolvat nu se face decat prin taiere de noduri. Dupa care trecutul apropiat este sters iremediabil si ne opintim, a o suta oara, sa o luam de la capat spre nimic. Si cand te gandesti ca solutiile sunt simple. O intalnire a celor patru mari, cu mintile la rece, in care sa se spuna raspicat cum e restructurarea, in ce termeni si in cat timp se va face, daca se va face. Putina surdina la Traian Basescu. Mai multa seriozitate la Parlament. Nu este nici genialitate, nici panglicarie. Este doar normalitate.

Altfel, lumea si viata merg inainte. Alegatorul roman se mai incalzeste de la soarele fotbalului, pentru ca, in aceasta vara, astrul natural al zilei este la fel de capricios ca si starletele politice. Campionat Mondial, meciuri pe masura, mai cu "ofsaiduri", mai cu tunuri care gauresc poarta, cu tone de transpiratie si arbitri fara de repros. Un spectacol pe cinste. Mai ceva ca alegerile anticipate.



* Indira Crasnea este publicist - comentator la Agentia de presa Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO