Opinii

Reofrma sistemului electoral: cu ce ne alegem

02.02.2004, 00:00 18



Intr-u tarziu si in semi opacitate, Comisia de modificare a legilor electorale a inceput sa lucreze. Lucru laudabil, daca avem in vedere neincrederea funciara a cetateanului roman fata de legislativul local si mai ales de cel national, Parlamentul, fapt relevat de mai toate sondajele de opinie. Alegatorul, cel putin pana acum, s-a prezentat la vot intr-o proportie mult mai ridicata decat in celelalte tari europene, dovedind disponibilitate de a se implica personal in selectarea elitei politice. Increderea acordata Parlamentului, ales la prima vedere dupa vointa majoritatii alegatorilor, a ajuns la o cota de circa 10%, tragand un semnal de alarma fata de legitimitatea democratica a legislativului. Nevoia de a reforma sistemul electoral a devenit clara pana si politicienilor.



Discursul public a fost focalizat - datorita perseverentei si vizibilitatii remarcabile a demersului Asociatiei Pro Democratia - pe problematica votului uninominal. PSD-ul, contrar traditiilor de totala neglijare a opiniei societatii civile, dupa ce a lasat ca initiativa sa acumuleze suficienta popularitate, a imbratisat ideea, calculand la rece ca, prin acest sistem de vot, dupa toate probabilitatile, poate sa beneficieze de majoritate parlamentara absoluta, fara a avea aceasta majoritate la scrutinul electoral.



Conform unor analize, cu ajutorul sistemului de vot uninominal, ne-am putea trezi cu un Parlament compus numai din reprezentantii PSD si secuii moderati ai lui Attila Verest y, care bineinteles ar incheia imediat un protocol de colaborare. Cum perdantii acestui scenariu, inclusiv UDMR, care si-ar pierde jumatate din mandate, nu au de gand sa-si dea consimtamantul la sinucuderea lor politica, ne putem astepta ca modificarea legilor electorale sa sfarseasca in bine cunoscutul stil caragealean: vom modifica prin unele parti esentiale, dar nu se va schimba nimic.



Intrebarea desigur este daca, fara imbratisarea sistemului de vot uninominal gandit ca un panaceu universal, se pot face pasi intru reforma sistemului electoral.. in opinia mea, cu putina imaginatie si vointa politica, se poate.



Sistemul de vot pe liste preferentiale, prin care alegatorii ar avea posibilitatea sa decida, alaturi de a-si arata preferinta pentru o lista de partid, totodata sa personalizeze alegerea, marcand persoana candidatului/canditadei de pe lista, indiferent de pozitia pe care il/o ocupa, ar ridica implicit si responsabilititatea politicienilor fata de electorat.



Sa nu uitam ca, in prezent, listele de candidati sunt semnate de presedintii de partid, care implica responsabilitatea lor personala si deplina asupra calitatii umane si a probitatii celor ajunsi pe locuri eligibile. Vazand neincrederea masiva a electoratului fata de alesii neamului ne putem intreba daca, in locul unei decizii personale si subiective a liderilor de partide nu s-ar putea impune prin modificarea legilor electorale o modalitate de a da aceasta competenta in mana celor care sustin lista formatiunii politice respective. In acest sens s-ar putea generaliza practica UDMR, unde candidatii sunt alesi prin vot - direct sau indirect, dupa caz - de catre membrii formatiunii, semnatura presedintelui avand doar menirea de a certifica vointa electoratului.



O alta practica udemerista, in opinia mea pozitiva, consacrata prin reglementari interne, este conditionarea candidaturii de domiciliul stabil in circumscritia electorala respectiva. Impunerea prin legea electorala a acestei obligatii ar curma situatiile de parasutism politic, unde alegatorul isi poate vedea o singura data in patru ani alesul/aleasa: atunci cand isi preia mandatul.



O alta sansa de schimbare ar putea fi aplicarea textului constitutiei revizuite, potrivit caruia, Statul Roman garanteaza egalitatea de sanse intre barbati si femei la accederea in functii si demnitati publice. Propunerea democratului Emil Boc de a obliga partidele politice de a nominaliza pe listele electorale in proportie de 30% femei, nu numai ca ne-ar scapa de misoginul si neonorantul loc al 72-lea de pe lista tarilor unde femeile sunt (ne)reprezentate in Parlament, dar ar avea si darul de a garanta reimprospatarea randurilor alesilor pe plan national si local. Numai din aceste cateva ganduri, fara a avea pretentia de a schita toate posibilitatile de schimbare in bine, cred, ca se pot gandi solutii de a schimba sistemul electoral dezastruos, fara a apela la votul uninominal.



Comisia de modificare a legilor electorale a propus pana acum o singura noutate consistenta: obligarea organizatiilor minoritatilor nationale, altele decat cele reprezentate acum in Parlament, de a dovedi sustinerea listei electorale locale de 15% din membrii comunitatii, care sa beneficieze pe deasupra si de cate 300 de semnaturi in cel putin 15 judete. Ii si vad cum croatii din Romania, numiti si carasoveni, pentru ca traiesc doar in cateva sate din Caras-Severin, alearga prin Valcea si Botosani dupa semnaturi.
Halal dorinta de schimbare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO