Opinii

Sfarsitul brokerilor de apartament

29.01.2009, 00:01 16

 

In urma cu zece ani erau suficiente o garsoniera si doua calculatoare ca sa incepi o afacere de brokeraj pe piata de capital. Confruntate cu criza financiara, modurile de operare nu intotdeauna ortodoxe, tot mai multe din societatile independente de brokeraj incep sa traga obloanele.
De fiecare data insa, cel putin pana acum, disparitia unei societati de brokeraj a fost insotita de un scandal: clienti care nu isi mai pot retrage banii sau anchete legate de posibile fraude. Iar asta va afecta probabil pe termen lung increderea micilor investitori locali in plasamentele pe Bursa. Tot mai putini vor avea incredere sa dea banii pe mana brokerului de apartament.
In doar patru saptamani de la inceputul anului, trei societati de brokeraj au ramas fara autorizatia de functionare ca urmare a scaderii capitalurilor sau a neregulilor constatate de CNVM: Mobinvest si Orizont Vest din Oradea, alaturi de Central European Investments din Bucuresti. Zilele acestea politia ancheteaza activitatea sucursalei Broker din Deva, unde din informatiile existente nu este foarte clar daca actiunile pe care investitorii stiau ca le-au cumparat exista si in realitate.
Societatile mici de brokeraj au castigat bani frumosi in ultimii zece ani din vanzarea cupoanelor din programul de privatizare in masa si s-au trezit in urma cu doi ani actionari ai Bursei de Valori Bucuresti, cu pachete de actiuni care valorau anul trecut cate doua milioane de euro. Putine din aceste societati au reusit insa sa creasca si sa isi asigure o baza de clienti suficienta pentru a-si acoperi cheltuielile de functionare fara a mai pune la socoteala cheltuielile pentru dezvoltare.
La cele 4.000 de tranzactii care au loc zilnic pe Bursa fiecareia din cele 77 de societati existente ii revin in medie doar putin peste 50. La cele peste 400 de sucursale si agentii existente, numarul mediu de tranzactii nu depaseste 10, ceea ce nu ar justifica nici cheltuielile cu chiria.
Numarul de vanzatori de actiuni din programul de privatizare in masa s-a prabusit anul trecut cand numarul de persoane fizice care au vandut actiuni a scazut de la peste 100.000 la finalul anului trecut la sub 4.000 in decembrie, numar apropiat de cel al investitorilor activi.
In plus, aderarea la Uniunea Europeana a inasprit reglementarile de functionare a societatilor de intermediere, astfel ca acestea s-au vazut in fata unor cheltuieli in crestere, fie numai si cu personalul care trebuie angajat pentru a se conforma legislatiei.
Disparitia societatilor mici de brokeraj va insemna probabil si reducerea drastica a numarului de investitori mici de pe piata.
Societatile bancilor, care s-ar putea bucura de o mai buna reputatie chiar si in conditiile crizei nu au fost insa prea entuziaste in ultimii ani in atragerea investitorilor mici, pentru ca le este probabil mult mai usor sa atraga un fond de investitii mare decat 1.000 de clienti mici.
 
Vlad Nicolaescu - senior editor ZF
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO